62 милиардери притежават толкова, колкото притежава бедната половина на цялото човечество, сочи нов доклад на „Оксфам”. Стряскащото разкритие съвпада с предстоящата среща на годишния Форум за световна икономика в Давос.

Този един процент богати притежават повече, отколкото останалите 99 процента взети заедно.

Изследването на „Оксфам” показва също, че бройката на богаташи от 2010 година насам е спаднала, но всичти те стават много по-богати. През 2010 година броят на супер-богатите е бил 388 души, а в момента е 62-ма.

Според „Оксфам” благосъстоянието на бедните 50 процента от населението е спаднало с 41 процента между 2010 и 2015 година, въпреки увелчението на глобалното население с 400 млн. души.

В същия период благосъстоянието на най-богатите 62-ма души се увеличило с 500 млрд. долара и е достигнало обща стойност от 1.75 трилиона долара.

„Недопустимо е толкова голям процент от световното население да притежава не повече от глобалните супер-богаташи”, смята Марк Голдринг, изпълнителен директор на „Оксфам”.

Предстоящият икономически форум в Давос ще събере на едно място най-богатите хора от цял свят. Събитието ще се състои във време, в което икономисти прогнозират, че навлизаме в нова ера на световната криза, започнала преди осем години.

Според „Оксфам” голям проблем са офшорните зони, които позволяват на големи компании и корпорации да трупат още повече капитал. Според данните на организацията богатите държат общо 7.6 трилиона долара в офшорни сметки. Ако върху тези пари бъдат платени данъци, то правителствата на отделните държави биха разполагали с 190 млрд. долара допълнително всяка година.

По данни на организацията около 30 процента от финансовото богатство на Африка се държи в офшорни сметки. „Оксфам” изчисляват около 14 млрд. долара загуба от данъци. Сумата би била достатъчна да се плати здравеопазването на всички майки с деца на континента, както и да се назначат достатъчно учители, за да може всяко едно дете в Африка да има достъп до училище.