По време на срещата си с Владимир Путин, американският президент Барак Обама ще призове руския държавен глава да се присъедини към коалицията срещу "Ислямска държава", заяви пред репортери говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от БГНЕС.

Кремъл и Белия дом потвърдиха в четвъртък, че Путин и Обама ще се срещнат следващата седмица в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Президентът Обама ще призове президента Путин да помисли за конструктивен принос към продължаващите усилия срещу ИД, в които участват повече от 60 страни", каза Ърнест.

Според него срещата между Путин и Обама може да помогне "да се положат основите за по-добра координация" между Русия и САЩ по въпроса за Сирия.

Очаква се двамата президенти да се срещнат в понеделник в Ню Йорк, където ще бъдат за годишната сесия на Общото събрание на ООН. Инициатор на срещата е Путин, съобщи днес висш американски правителствен представител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Предвид положението в Украйна и Сирия, въпреки дълбоките ни разногласия с Москва, Обама смята, че би било безотговорно да не се провери дали можем заедно да постигнем напредък чрез ангажимент на високо равнище с руснаците, отбеляза той.

Президентът Обама ще използва срещата, за да обсъди темата за Украйна, и ще се съсредоточи върху това да установи доколко Москва изпълнява договореностите от Минск. Това ще е централното послание от този двустранен разговор, добави цитираният представител на американското правителство.