Сирийският парламент се събра за първи път след изборите през април, които се състояха само в контролираните от правителството територии на затъналата в гражданска война страна.

Парламентът е съставен от предани на режима на Башар Асад депутати и е бойкотиран от опозиционните сили.

Депутатите положиха клетва един по един като представители на народа в сградата на парламента в центъра на Дамаск. След това те гласуваха и председател на парламента и за първи път в неговата история на поста беше избрана жена – депутатката Хадия Халаф Абас, предаде ТАСС.

Управляващата партия БААС има постоянно мнозинство в парламента от 1970 г. насам, когато бащата на сегашния президент Башар Асад – Хафез Асад, завзе властта с военен преврат.

Сирийската опозиция и нейните външни поддръжници окачествиха провеждането на изборите през април като провокация.

Междувременно, агенцияТАСС съобщи, че при терористичен акт в Дамаск е бил убит личният бодигард на първата дама на Сирия – Асма Асад.

Аля Махлюф загинал в събота, след като автомобилът му бил взривен от заложена в него бомба.

Агенцията отбелязва, че Махлюф е бил представител на един от най-влиятелните и богати алауитски кланове в Сирия, към който принадлежи и семейството на президента. Същата фамилия е носила и майката на Башар Асад преди да се омъжи. Много представители на този клан заемат високи длъжности в Сирия.