Протестиращи мигранти продължават блокадата си в района на жп линията край Идомени, пишат гръцки и македонски медии. От тази нощ трасето близо до лагера е окупирано от около 1000 чужденци, недоволни от недопускането им в Македония.

В бежанския лагер има 6500 души. В неделя вечерта Скопие отвори границата си, но пропусна едва 300 бежанци. Хората продължават да се трупат от гръцката страна на границата.

Според изданието МКД, Гърция се подготвя да обяви извънредно положение през следващите 72 часа, ако Македония не започне да пуска бежанци на своя територия.

Изданието припомня, че политиката на Македония спрямо бежанците зависи от броя, който ще пусне на своя територия Сърбия, а тя е в зависимост от квотите на Хърватия. Според "МКД" в момента на територията на Гърция има около 30 000 бежанци, които са разпределени в 28 населени места и в 7 транзитни центъра.

Сърбия е започнала да определя бежанската си политика на принципа "колкото излязат, толкова ще влязат" заради изчерпване на лимита за прием на 2000 души.