Начинът на действие на нападателя, който се вряза с камион в тълпа в Ница, не е познат във Франция. Това е по-скоро почерк на атентатори от Близкия изток, коментира кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева.

Загиналите – които вече са 80, са починали или при сблъсъка с камиона, или като са се опитвали да се спасят и са скачали от парапета на крайбрежния булевард „Английска алея”, на който беше извършено нападението. Разстоянието от платното до морското равнище е около 2,5 м, а плажът е каменист.

Снощи в Ница е имало още няколко инцидента – освен шофьора на камиона, убит е още един човек и е задържан трети. Засега не ясно дали между трите случая има връзка.

Не е изненада, че терористичният акт беше извършен във Франция. Франция е основната цел на „Ислямска държава”. Въпросът беше не дали, а кога и къде ще има нови терористични атаки, коментира кореспондентът ни Десислава Минчева.

Вижте още във видеото:

Няколко момента правят впечатление – това нападение се случва в условията на извънредно положение и в деня на Националния празник на Франция, след като президентът Франсоа Оланд даде висока оценка на службите за сигурност, коментира бившият шеф на Националното разузнаване Кирчо Киров.

Трето важно нещо – жертвите са голям брой, и четвъртото, което прави впечатление е произходът на шофьора на камиона, за когото се смята, че е с тунизийски корени.

Такъв мащабен терористичен акт е трудно да бъде организиран от един човек, смята експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев. Според него актът е извършен от „Ислямска държава”.

„Всички терористични актове се движат една крачка преди службите за сигурност. Много трудно, дори невъзможно, е да се предвидят действията на терористите (...) Тероризмът е това – освен че има жертви, се всява ужас у гражданите”, добави той.  

Вижте още във видеото:

Профилът на атентатора е подобен на този на парижките атентатори – социален маргинал, който може би сам се е обърнал към екстремизма. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него става въпрос за поредна проява на т.нар нискостатусен тероризъм. „Това е криминален контингент, който очевидно има някакъв повод да нанесе такъв удар по обществото и може би се е саморадикализирал”, посочи Чуков.

Той отбеляза, че след цяло европейско първенство без атентати атаката на националния празник е ясно послание, че целта е конкретно френската държава.

Арабистът допълни, че случилото се показва ясно, че антитерористичното законодателство не е панацея – такова заедно с извънредно положение действат от месеци във Франция, но не са я предпазили от терора.

Вижте още във видеото: