Правителството на Дания представи ново споразумение в понеделник вечерта на 24 юни, което налага данък за CO2 върху селското стопанство, предава датската TV2.

Данъкът ще бъде въведен постепенно от 2030 г. и означава, че фермерите трябва да плащат 750 датски крони (около 100 евро) за тон CO2, който отделят.

Според самото правителство новият данък CO2 ще струва на Дания 1000 работни места в селското стопанство. Според изчисленията мярката ще доведе до 1,8 тона по-малко отделяне на CO2.

Животновъдите в Дания са притеснени, че в бъдеще няма да отговарят на изискванията, което ще повиши разходите им.

„Да, чувствам се фермер до мозъка на костите си и боли, че трябва да затворя всичко това“, каза фермерът Мортен Междал, който отглежда крави.

Ингер Стойберг, лидер на  Демократическата партия на Дания, определи промените като „кофа студена вода за селските райони“.

„Замислих се, че мога да чуя радостните възгласи на полските фермери, защото това означава, че част от производството сега ще бъде преместено в Полша и други страни, където те не са толкова ефективни по отношение на климата, колкото са в Дания“, добави Стойберг.

Министърът на икономиката защити промените:

„От една страна гарантираме, че селското стопанство допринася за постигането на нашите цели за 2030 г. и осигурява своя дял от намаляването на емисиите на CO2, но в същото време осигурява рамката за устойчиво земеделие“, посочи Стефани Лозе, министър на икономиката.