52-ма от новоизбраните народни представители за първи път седнаха на депутатска банка точно преди 10 дни. Трима от тях разказват за пътя си дотук.

От офиса, през полето, университета, моторите, футбола, планината, животните, общината, приятелите, любовта, идеитe, та чак до бъдещите цели, които трябва да се превърнат и в закони.

С идеята „за по-добра реколта от решения” Красимир Йорданов влиза в редиците на БСП преди 15 години. Посреща ни в центъра на Ямбол, където доскоро е общински съветник.

Оставаме там само няколко минути, за да видим коя е основната месторабота в трудовата му книжка. 

Снимка: bTV

„Аз се занимавам с инвестиционната програма на фирмата, тоест преценяваме изкараните средства къде може да ги инвестираме“, обяснява Красимир Йорданов, народен представител от БСП.

Фирмата всъщност е най-голямата ферма за биволи у нас.

„Животните заради вида си, може би, изглеждат страховити, но са доста добри и кротки. Техният основен продукт е млякото, който е с невероятни качества – с висока масленост, с много положителни вещества, полезни за консумация от човека. Ние продаваме суровина – прясно мляко, която изкупуват различни мандри. Да, всички животни имат имена по паспортите, но няма как да ги познавам всичките поименно, разбира се. Но ветеринарната докторка, която работи тук във фермата, ги познава всичките животни поименно“, посочи Йорданов.

Снимка: bTV

Предизвикателствата във фермата не липсват.

„Имаше случай, в който животно си беше заплело рогата между клоните на дърво. Наложи се, за да не нараним животното, да отрежем дървото“, добави той.

В сектора трудностите са много.

„След 17 години членство на България в ЕС все още българските производители получават по-малко помощ, отколкото западноевропейските им колеги. Знаете, че сме на общ пазар. При различно подпомагане реално много трудно можем да бъдем конкурентноспособни. Целият сектор се нуждае от сигурност, от сигурност в плановете си за напред. Смятам, че държавата трябва да е адекватен партньор“, каза още депутатът.

Снимка: bTV

Във фермата 800 различни животни успяват да съжителстват заедно.

Защо е трудно 240 народни представители да успеят да бъдат мирно заедно в пленарната зала?

„Просто не са опитали. Мисля, че в много от ситуациите надделява първо партийният интерес над държавния, както и донякъде егото. Ако оставим егото малко зад гърба си, ако бъдем по-добри хора, мисля, че могат и да се получат нещата“, категоричен е Красимир Йорданов.

И от полето отиваме към една от индустриалните зони в София.

Там ни очаква ни Владимир Данаилов. От една седмица е депутат от ГЕРБ-СДС, а от години – човек от бизнеса.

„Знаете – преди бяхме икономика на ниската добавена стойност или на ниските разходи. Всички търговски договори и инвестициите идваха на база на това, че България беше известна като „евтино място за производство на услуги”. Сега вече препозиционираме нашата икономика. Ние вече сме икономика, която трябва да е водеща – с иновации. Тук да се измислят полезни модели, патенти“, обясни Владимир Данаилов от ГЕРБ-СДС.

Снимка: bTV

На помощ в такива моменти идва науката, разказва той.

„В последните години каквото и да съм работил, то е имало касателство с това да работим за създаването на по-добра бизнес среда в България. Ние сме в един маратон и това, което и аз съм приел като мисия, е да създаваме мисленето, че българският продукт постоянно трябва да бъде в сътрудничество и с науката, така че постоянно да бъде ново, актуално, съвременно и конкурентоспособно на глобалния пазар. Това всичко е една огромна колективна игра“.

Снимка: bTV

А как се играе колективна игра в политиката?

„Чрез постоянен диалог и пипане на пулса на пазара, на екосистемата, на заинтересованите страни. Едно решение да е еднакво добро за всички – да помага на всички, да създава ред, да се знае какви са правилата на играта и от друга страна - да няма дисквалифицирани или да няма такива, за каквито дадено решение не работи добре за тях“, коментира Данаилов.

В свободното си време обича природата и планината.

„Имам три деца. На 4, на 8, на 16 години и обичаме да бъдем активни, да спортуваме. Аз обичам фитнес, йога, каране на колело. Обичам да карам и мотор. По-скоро съм любител на вятъра“, каза още народният представител от ГЕРБ-СДС.

Снимка: bTV

Вятърът ни отнася и към третия ни събеседник.

Ивайло Костадинов е на 28 години от Варна. Завършил е всичките си образования във Варненските университети. След като завършва бакалавърската си степен, записва три магистратури паралелно, които успява да завърши.

Снимка: bTV

За по-малко от година Костадинов влиза в две изборни битки. В първата печели място като зам.-председател на Общинския съвет във Варна, втората го изпраща в парламента – в редиците на „Има такъв народ”. Разказва ни и за трета – важна битка – тази за любовта.

Снимка: bTV

„В последната предизборна кампания успях и да се оженя. Сключихме граждански брак в средата на кампанията, самата ни сватба беше точно седмицата след предизборната кампания, но това е нещо, което човек планува една година назад и нямаше как да знаем, че ще влезем отново в цикъла с изборите. Страхотно беше, близо до Варна, на плажа. Прекарахме си много добре, успяхме да си я организираме самостоятелно въпреки динамиката с избори“, каза Ивайло Костадинов, депутат от „Има такъв народ“.

Снимка: bTV

Динамика не липсва и на професионалната сцена.

Занимавал съм се със собствен бизнес, съвместен с брат ми – развили сме два стартъпа, единият от които натурални сапуни за деца с играчка вътре, за да може да развиваме хигиенните им навици. След коронавируса всичко се промени. Другият ни стартъп беше за къщи на дървета, който е реализиран почти до крайна степен. Има такива в Южна Америка, в Швеция, доста е популярно. Това е екологично щадящ туризъм“, посочи Костадинов.

Разбираме и за страстта на Костадинов към футбола, която прераства и в позицията - председател на чуждестранен фенклуб у нас с над 1000 членове. Фаворитът му на Евро 2024 е Франция.

Снимка: bTV

С „най-новите от новите” се срещаме отново, но на терена на политиката, където те вече имат отбелязани четири пленарни заседания.

В опознаването на законотворчеството оттук нататък и тримата ще помнят научените уроци:

„Когато се захванеш с нещо и трябва на всяка цена да го докараш докрай, каквито и трудности да изпитваш“, посочи Ивайло Костадинов от „Има такъв народ“.

„Независимо в коя страна на живота – диалогът е изключително важен. Така страните се разбират“, добави Владимир Данаилов от ГЕРБ-СДС.

„Не знам какво ще се случи за в бъдеще, но един ден със сигурност ще се върна тук – стопанството“, подчерта Красимир Йорданов от БСП.

Снимка: bTV

А историята си в пленарната зала – тепърва ще пишат. Както и още 237 народни избраници.

bTV Репортерите: Най-новите от новите

Автор: Ванина Недкова

Продуцент: Асен Иванов

Графичен дизайн: Витали Варадинов

Монтаж: Калояна Климентова

Оператори: Тони Петров