Малайзийската авиокомпания "Малейжа еърлайнс" е загубила контакт със свой самолет с 239 души на борда, предаде АФП, като се позова на изявление на въздушния превозвач.

Летателният апарат с 227 пътници и 12-членен екипаж изпълнява полет от Куала Лумпур до Пекин.

Машината е паднала в Южнокитайско море близо до виетнамски остров, предаде "Ройтерс". Самолетът се е разбил в морето на 153 мили от виетнамския остров Тхо Чу в събота, съобщиха виетнамски медии, като се позовават на офицер от военноморските сили.

„В момента няма виетнамски военни кораби в този район, затова трябва да поискаме кораби от остров Фу Куок да се подготвят за спасителна операция", заявил адмирал Нго Ван Фат. Островите Тхо Чу и Фу Куок са разположени югозападно от южен Виетнам. Не е ясно как адмиралът е разбрал къде се е разбил самолетът „Боинг 777-200", и дали останките му са забелязани.

Самолетът „Боинг 777-200", излетял от столицата на Малайзия малко след полунощ в събота местно време (18:00 часа българско време в петък). Предвидено било той да кацне в китайската столица в 6:30 часа местно време днес (0:30 часа българско време). Връзката със самолета обаче била загубена в 2:40 часа (20:40 ч. българско време в петък).

Снимка: БГНЕС

На борда на изчезналия малайзийски самолет няма български граждани, съобщиха пред БТА от пресслужбата на компанията собственик „Малейжа еърлайнс".

Пътниците на борда на изчезналия самолет, сред които две бебета, от 14 държави, съобщи авиокомпанията собственик.

Списъкът на пасажерите включва 153 китайци, сред които едно бебе, 38 малайзийци, 12 индонезийци, 7 австралийци, 4 американци, сред които едно бебе, трима французи, по двама новозеландци, канадци и украинци и по един гражданин на Русия, Италия, Тайван, Холандия и Австрия.

Пилотът и вторият пилот са малайзийци с дълъг стаж. 53-годишният пилот, с 18 365 летателни часа, работи за „Малейжа еърлайнс" от 1981 г. Полетът от Куала Лумпур до Пекин е бил изпълняван съвместно с китайската авиокомпания „Чайна съдърн еърлайнс".

Около пет часа след изчезването на самолета виетнамски спасители съобщиха, че са открили сигнал от „Боинг 777-200", предаде агенция Синхуа.

Междувременно Китай изпрати два кораба за морски спасителни операции в Южнокитайско море, за да се включат в издирването на изчезналия малайзийски самолет, предаде „Ройтерс”, като се позова на държавната телевизия.

По-късно днес операцията за търсенето на изчезналия самолет беше преустановена. ИТАР-ТАСС съобщи, че ще бъде възстановена след разсъмване.