В 14:00 часа българско време започна блокадата на основния път свързващ град Битоля и Прилеп в централната част на Република Македония. Протестиращите блокираха пътя с трактори, камиони и леки коли, съобщава БГНЕС.

Протестиращите призовават президента Георге Иванов да не връчва мандат за съставяне на ново правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, който получи подкрепата на три албански формации.

Вчера демонстрантите пребиха ТВ екип.

Недоволството избухна, след като управлявалата през последните години ВМРО-ДПМНЕ не можа да се разбере с албанските политици и така възможността да се окаже в опозиция беше напълно реална. Партията на Никола Груевски по-рано делеше властта с най-голямата албанска партия – ДСИ.

Сега обаче активистите на политическата сила твърдят, че се планира промяна на Конституцията, държавните символи и въвеждане на албанския като втори официален език в цялата страна.

ВМРО-ДПМНЕ падна от власт след серия от корупционни и СРС скандали, довели до масови протести. С тях странно съвпаднаха инциденти с албанско участие, които близките до партията медии раздухваха.