Президентът на Македония Георге Иванов днес трябва да връчи на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) мандат за съставяне на правителство.

СДСМ ще има тази възможност, след като получи подкрепата на част от албанските депутати. Партията внесе при президента писмо с 67 депутатски подписа, което ѝ дава конституционно право да сформира кабинет.

Това предизвика протести, тъй като хората се притесняват, че правата на албанското малцинство ще бъдат разширени и дори страната им може да стане двуезична.

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ получи малко повече гласове на изборите, но нейният лидер Никола Груевски не успя да получи подкрепа от албанците.

Още в края на годината три от четирите албански парти излязоха с обща платформа за условията, при които да участват в коалиционно правителство.

И днес в Скопие ще продължат протестите, като се очаква това да е кулминацията им и на улицата да излязат хиляди недоволни.

Вчера проявите на недоволство бяха изключително масови и блокираха движението в центъра на града.

След снощните протести, при които бяха ранени двама журналисти, днес Македонската асоциация на журналистите осъди нападението и им предложи правна помощ. От организацията призоваха и МВР да разследва случая.

Вижте във видеото как протекоха протестите снощи:

Очаквайте и включванията на нашите специални пратеници.