Македония в крайна сметка отвори границата си, за да допусне мигранти от Сирия и Ирак, чакащи в лагера на гръцка територия.

Междувременно в Солун беше открит първият голям разпределителен център за бежанци. В него са настанени 1600 души, пристигнали от Атина.

От рано сутринта част от мигрантите, разположени в лагера на гръцко-македонската граница при ГКПП „Идомени“, бяха в очакване да бъдат пуснати в Македония, предаде специалният пратеник на bTV на граничният пункт Кристина Баксанова. Те са основно от Ирак и Сирия.

В понеделник хиляди мигранти бяха блокирани на границата между Гърция и Македония, а във вторник гръцката полиция проведе акция срещу 700 мигранти от Афганистан, след като македонските власти отказаха да ги допуснат на своя територия.

Докато Гърция се бори с бежанския проблем на границата си с Македония, в австрийската столица Виена, в отсъствие на представители на Атина, се провежда среща на вътрешните и външните министри на страните от Западните Балкани.

Те търсят начини за ограничаване на притока на мигранти, пристигащи в Австрия по т.нар. Балкански маршрут.

България, която също е поканена на срещата, не одобрява сепаративните преговори и поддържа позицията на Гърция, че трябва да се търси общоевропейско решение на кризата.

Виена обаче е принудена да вземе мерки на национално и на регионално ниво.

„Нуждаем се от национални мерки, от мерки, които можем да приложим съвместно с балканските страни. Важно е и е необходимо да спрем притока на мигранти през Балканите“, каза австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер.