Английската провинция е декор за много известни филми. Всички сме виждали красивите малки къщи със зелени морави и цветни лехи от „Убийства в Мидсъмър“. Виждали сме и красиви замъци като този в „Имението Даунтън“.

Наскоро се запознахме и с още един невероятен дом в английската провинция – т.нар. имение „Солтбърн“, което е съвсем реално и се казва „Драйтън Хаус“. В нея се развива действието на филма Saltburn с участието на Бари Киогън и Джейкъб Елорди.

Снимка: IMDb

Невероятната сграда е построена около 1328 г. и има 127 стаи. Самото имение като имот съществува от 1066 г. Най-сериозната реконструкция на имението е през 1700 г., когато фасадата е променена в бароков стил.

Имотът е собственост на семейство Саквил от векове насам, но се използва за първи път в киното във филма на Емералд Фенел.

Снимка: IMDb

„Успяхме да убедим собствениците. Обикновено в Националния тръст на имотите на Великобритания и този за културното наследство не позволяват да променяме каквото и да било по имотите, в които снимаме. Тук нямаше такова нещо – семейството ни позволи да правим каквото искаме с къщата“, разказва дизайнерът на продукцията Сузи Дейвис.

Тя казва, че умишлено е искала имението да бъде напълно истинско. „Тази къща е много важна за нас. Тя никога не е снимана дори на снимка“, допълва тя.

Снимка: IMDb

Интериорните кадри са снимани в истинските стаи на имението, неговият параклис и градини. Екипът на филма добавя само съвременни мебели и на места променя озеленяването.

Ваната на „Солтбърн“

Една от сцените, която стана най-емблематична за целия филм, е тази с ваната и Бари Киогън. За целта екипът е трябвало да направи съществена промяна по разпределението на стаите в имението.

Снимка: IMDb

В лентата спалните на двете момчета са свързани с обща баня, в която се намира въпросната баня. Такова помещение в имението няма и за него е използвана спалня, която екипът пребоядисва в червено. Ваната е направена от фибростъкло и е по поръчка, за да може да побере Джейкъб Елорди, който е много висок.

Спалните на момчетата също са преправени значително. И двете стаи са пребоядисани в лъскава червена боя. Екипът добавя и елементи като мръсни дрехи, използвани чаши и други, за да направи стаите така, сякаш наистина се живее в тях.

Снимка: IMDb

Лабиринтът на имението

Едно от нещата, с които имението не разполага, е лабиринтът от храсти. В неговия център има скулптура на миноватър на Никола Хикс.

Дизайнерът на лабиринти Адриан Фишер работи по формата и конструкцията на декора, но екипът признава, че е било невъзможно да го изградят напълно. Повечето коридори са конструирани от храсти в саксии, а останалото е компютърна анимация.

Снимка: IMDb

Последни щрихи

Макар архитектурата и обзавеждането на имението да са невероятни, екипът не е целял всичко да изглежда перфектно като за снимка. На много места по време на филма можем да видим купища мръсни чинии, чаши на пода, препълнени пепелници и други елементи, които говорят, че в това имение се живее.

Екипът дори обсъжда миризмата на къщата и добавя цветя.

„В началото искахме визуално филмът да прилича на картина на Караваджо – нещо, което те привлича и искаш да го имаш. Но с времето картината започва да се разтапя и да се разкривява така, както историята се разкривява“, обяснява Дейвис.

Цената на имението според последни оценки е приблизително 42,5 милиона британски лири.

Снимка: IMDb

Филмът донесе и нежелано внимание

Семейството, което притежава „Драйтън хаус“, се оплака от нежелано внимание след премиерата на лентата. И кой може да ги вини – сградата е била частна и тайна в продължение на векове.

След появата на филма „Солтбърн“ собствениците се оплакаха от огромни тълпи от хора, които идват до имението да се снимат на вратите и в градините.

ТикТок потребителят Риан Уилямс, която живее наблизо, публикува кратък видеоклип, в който дава подробни насоки как да се стигне до „Драйтън хаус“. Видеото получава повече от 5,5 милиона гледания.

„Как бихте се почувствали ако непознати хора се снимат пред дома ви?“, сочи официална позиция на имението.