Крим бе обявен за независима суверенна държава – Република Крим, а парламентът гласува единодушно присъединяване на региона към Русия, съобщи сайтът на официалната власт в автономната територия.

Поискано бе и признание от всички страни в ООН. "Република Крим призовава Организацията на обединените нации и всички страни по света да я признаят за независима държава", гласи документ, одобрен в понеделник от парламента.

"Република Крим възнамерява да изгради отношенията си с другите държави въз основа на равенство, мир, взаимно добросъседско сътрудничество и други общоприети принципи на политическото, икономическото и културното сътрудничество между държавите", се казва още в документа.

Заявено бе още, че всички държавни собствености на Украйна на полуострова ще бъдат национализирани. Агенция Интерфакс цитира ръководител на кримския парламент, според когото украинските военни части в региона ще бъдат разпуснати.

Кримският парламент ще остане най-висшият орган на властта в региона до септември 2015 година или до присъединяването му към Русия, стана ясно още днес.

Руската рубла става официална валута в Крим
, а украинската гривна ще бъде в паралелно обращение до 1 януари 2016 година, реши още парламентът.

Действията бяха предприети след обявяването на официалните резултати от проведения в неделя референдум: 96,77% от гражданите на Крим гласуваха „за” преминаването към руска територия. Избирателната активност бе 83,1%.

Реакции в изчакване

Руският президент Владимир Путин ще направи официално изявление по казуса във вторник, а Държавната дума на Русия ще разгледа всички законопроекти, нужни за влизането на Крим в състава на страната, на 21 март.

Междувременно украинският парламент одобри частична мобилизация заради "намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна". С това решение се мобилизират 40 000 души от резерва - 20 000 в армията и 20 000 в новосъздадената Национална гвардия.

Турчинов определи референдума в Крим за присъединяване към Русия като голям фарс. "Русия се опитва да прикрие агресията си в Крим с един голям фарс, наречен референдум, който никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят", заяви той пред депутатите.

На международно ниво британският външен министър Уилям Хейг заяви увереност, че Европейският съюз ще задвижи и засили натиска върху Русия чрез налагане на санкции на хората, свързани с отделянето на полуострова.

В Брюксел днес заседава Съветът на външните министри на ЕС по повод събитията в Крим.

Одобрявате ли решението на жителите на Крим?

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната