Великобритания може да се присъедини към антиджихадистката коалиция, която бомбардира цели на ИДИЛ в Сирия. Това обяви премиерът Дейвид Камерън, след среща с френския президент Франсоа Оланд.

„В петък Обединените нации единодушно подкрепиха действия срещу ИДИЛ и по-късно тази седмица ще предложа пред парламента стратегия за борба с ИДИЛ. Твърдо подкрепям действията на президента Оланд за удари против ИДИЛ в Сирия и съм убеден, че Великобритания трябва да стори същото”, заяви британският премиер.

Изказването на Къмерън идва след серия критики по адрес на Лондон, че е изоставил своите съюзници в борбата им с джихадистите. За да разпореди бомбардировки обаче, Камерън трябва да получи одобрението на народните представители. Преди дни той призна, че страната му е предотвратила шест атентата и на практика е в необявена война с исямистите. В същото време Франция засили въздушните удари срещу ИДИЛ, а бойната авиация на Париж изпълни първи бомбардировки от борда на самолетоносача "Шарл де Гол".

По-рано днес стана ясно, че Обединеното кралство ще похарчи над 178 млрд. лири за военна техника през следващите 10 години.

Правителството ще инвестира парите в покупката и поддръжката на военна техника, като се предвижда да удвоят средствата за подпомагане на силите със специално предназначение.