Обединеното кралство със сигурност може да оцелее извън Европейския съюз, заяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес.

"Въпросът не е дали можем да оцелеем извън Европа. Естествено, че можем", каза Камерън на откриването на конференция на Конфедерацията на британските индустриалци (КБИ).

"Ако ЕС е достатъчно гъвкав, ние ще останем. Ако не е, трябва да си поставим много сериозен въпрос, а именно – дали тази организация е за нас", каза Камерън пред бизнес лидерите, повечето от които са разтревожени от евентуално излизане от ЕС.

Камерън има намерението да води кампания за оставане на Обединеното кралство в ЕС на обещания от него референдум, ако станат факт промените в ЕС, на които се надява. Той каза отново обаче, че ако не получи исканите реформи, не изключва нищо.

По време на конференцията британският премиер беше апострофиран от двама тийнейджъри.

"Ще го обсъдим след малко. Хайде, момчета, ако седнете, може да ми зададете въпроса вместо да се правите на глупаци и да протестирате", отговори им той под аплодисментите на делегатите.

Двамата 19-годишни младежи – Фил Шепърд и Петър Лайън, протестираха срещу подкрепата на КБИ за оставането на Великобритания в ЕС. Те бяха опънали и транспарант с надписа "КБИ –Гласът на Брюксел" и скандираха същия лозунг.

Камерън рискува с юни като дата за референдума за членството в Европейския съюз, пише "Таймс в коментар на предварителните информации за утрешното голямо изявление на британския премиер за членството на страната в ЕС.

Според изданието Камерън е готов референдумът за членството да бъде проведен през юни, ако получи съгласие за по-голямата част от реформите си в отношенията с Брюксел.

Освен това британският премиер ще се противопостави на ключовите аргументи на лагера, който агитира за излизане на Великобритания от ЕС, като на практика започне кампания за оставане на Лондон в съюза.

Според "Дейли телеграф" Камерън ще застъпи становището, че ако Обединеното кралство излезе от ЕС, това ще е заплаха за националната му сигурност. Изданието отбелязва още, че утрешната реч ще отбележи началото на последния етап от усилията му да предоговори британските отношения с Брюксел преди референдума.

Камерън ще отхвърли и всякаква възможност за провеждане на втори референдум по темата – въпрос, който беше повдигнат от някои евроскептици, отбелязва "Дейли телеграф".

"Никой не се съмнява, че Великобритания е горда, успешна и процъфтяваща страна. Страна, преобърнала съдбата си чрез собствените си усилия. Нищо общо с болния човек на Европа от времето, когато влязохме в Европейската икономическа общност преди 40 години", ще добави той.