Владимир Путин иска да унищожи Украйна като независима държава, Русия е
заплаха за световния ред и за сигурността в цяла Европа, заяви министър-председателят Арсений Яценюк. Словесната престрелка избухна на фона на съобщения за нови нарушения на примирието.

Поредното тежко денонощие от конфликта започна в Съединените щати, които приеха нови икономически санкции срещу Русия. Отговорът на Владимир Путин не закъсня. Той дойде от форум в Таджикистан.

„Не знам от какво са предизвикани тези поредни санкционни стъпки. Може би на някой не му харесва, че процесът тръгна по мирен сценарий. В един момент нашите западни партньори доведоха ситуацията в Киев до противоконституционен преврат. След това подкрепиха наказателната акция в югоизточна Украйна. А сега, когато всичко навлиза в руслото на мирното урегулиране, се предприемат стъпки за подкопаване на мирния процес”, коментира Путин.

Благодарение на часовата разлика посланието беше усвоено западно от Москва и получи подобаващ отговор от Киев. „Неговата цел е да завземе цяла Украйна. Той не може да се примири с мисълта, че Украйна може да стане част от голямото европейско кемейство. Той иска да възстанови Европейския съюз”, заяви още Арсений Яценюк.

Според него за Москва следващият етап е създаването на „коридор”, свързващ руската граница с анексирания през март полуостров Крим, преминаващ през няколко региона в Южна Украйна и стигащ до Приднестровието, проруския сепаратистки регион в Молдова, смята украинският премиер.

Яценюк призова САЩ и ЕС да станат гаранти на мирния план за Украйна - осем дни след влизането в сила на примирие, сключено между Киев и сепаратистите с участието на Русия и ОССЕ.

Докато лидерите водеха словесни престрелки, проруските сепаратисти и украинската армия подновиха размяната на силови аргументи. Въпреки че използваха установки „Град” и друго тежко въоръжение, бунтовниците не успяха да превземат летището край Донецк. В същото време десетки камиони от втори руски хуманитарен конвой преминаха границата с Украйна и се насочиха към Луганск, без да е ясно съдържанието на машините.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната