"Газпром" е намалил днес с 5% износа на природен газ за Румъния спрямо планираното ниво, без властите в Букурещ да са били информирани официално, заяви румънският делегиран министър на енергетиката Ръзван Николеску, цитиран от "Медиафакс".

"Потокът природен газ, прогнозиран да бъде доставен от Русия на Румъния, е намалял днес с 5% спрямо планираното. Става дума за малки количества. Не бяхме информирани официално във връзка с причината за това намаление", посочи Николеску.

Той добави, че е свикал днес следобед консултативно събрание с представители на газопреносната компания "Трангаз" и на производителите на газ "О Ем Ви Петром" и "Ромгаз Медиаш". Според министъра дневното производство на газ на Румъния в този период е 30 милиона кубически метра, а вносът е незначителен - 0,5 милиона кубически метра.

"Поискахме от "Трангаз" да изиска обяснения от "Газпром", каза още Николеску. Румъния консумира годишно около 12,5 милиарда кубически метра природен газ и произвежда около 11 милиарда кубически метра. Разликата се внася от Русия чрез фирми-посредници на по-високи цени от тези на газа от вътрешното производство.

Пак по-малко газ за Словакия

Словашкият получател и дистрибутор на руски газ - компанията Slovensky plynarensky priemysel (SPP), вече трети ден поред получава с 10% по-малко руски газ през територията на Украйна, съобщи официалният представител Петер Беднар.

„Компанията SPP регистрира днес, на 12 септември, както и в предходните два дни, намаляване на доставките на руски газ в размер на 10%. Не се очаква обаче това да има някакъв ефект, тъй като дружеството разполага с достатъчно запаси от гориво”, заяви Беднар.

Полша и Австрия също алармираха за намалели доставки на природен газ от Русия. "Газпром" обаче твърди, че понижението е незначително.

Днес влязоха в сила новите разширени санкции на Европейския съюз срещу Москва заради подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна. Забраняват се доставките на товари с двойно предназначение за девет компании от отбранителния сектор на Русия. Под санкциите попадат и руските компании „Роснефт", Транснефт" и „Газпром Нефт".

Подкопаване на мирния процес

Решението на ЕС да въведе нови санкции срещу Русия е равносилно на подкопаване на започналия в Украйна мирен процес, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Нашата позицията произтича от това, че приемането на подобни решения в такъв момент - когато мирният процес придобива устойчивост, представлява стъпка по пътя на подронване на този процес”, каза руският министър.