Руският газов монополист „Газпром” е намалил доставките на синьо гориво за Полша с 24%, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от държавната петролна и газова компания PGNiG. Резкият спад идва на фона на засилващо се напрежение между Москва и западните страни заради украинската криза.

Компанията съобщи за приблизително 24% спад на обемите на уговорените доставки. "Опитваме се да определим причините за това, по-специално дали те са технически или от търговски характер, заявиха от PGNiG.

Според полската компания първото намаление на газовите доставки с около 20% е било забелязано в понеделник.

Полша има множество сблъсъци с Русия в своята история и в момента подкрепя по-строгите санкции срещу Москва, като застана категорично на страната на западните власти относно Украйна.

Страната консумира около 16 милиарда кубически метра газ годишно, от които две трети са внесени главно от Русия. От PGNiG гарантираха, че на този етап няма вероятност крайните потребители да усетят проблем заради намалените доставки.

Все още няма коментар за намалените доставки от руската компания. Още от средата на юни „Газпром” не снабдява Украйна, но руската компания подчертаваше, че мярката е заради неплатен дълг на украинската „Нафтогаз” и не представлява политически натиск.

И в Словакия

Словашката газова компания Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) е получила 10% по-малко руски газ през украинска територия, съобщи говорител на компанията Питър Бернхард.

"SPP днес отбеляза лек спад в доставките на природен газ с около 10%. Това няма да се отрази на доставките на нашите клиенти. Подземното хранилище на компанията към този момент е пълно, а компанията гарантира доставките на газ за цялата клиентска база", каза той.

Говорителят уточни, че става дума за спад на доставките за SPP, а не за цялата страна.

Киев: Русия наказва нас

Полша днес е спряла реверсивните доставки на природен газ за Украйна, съобщи днес президентът на компанията "Укртрансгаз" Игор Прокопив, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Днес Русия започна да намалява доставките на газ за Полша, за да спре реверсът, който ние получаваме. В 15:00 часа московско време Полша спря реверсът за Украйна, чийто обем е близо 4 милиона кубични метра", каза още Прокопив.