Френският президент Франсоа Оланд заяви, че двамата мъже, които убиха свещеник в град Св. Етиен дю Рувре, били терористи и поддръжници на „Ислямска държава”.

„ДАЕШ са ни обявили война, трябва да се борим по всички възможни начини, спазвайки закона и това, което ни прави демокрация”, заяви Оланд пред журналисти в града.

Днес бяха нападнати католици, но тази атака е срещу всички французи, допълни Оланд и призова всичките си сънародници да бъдат единни срещу тероризма, като монолитен блок, който никой не може да разцепи.

"Ислямска държава" публикува изявление в своята информационна агенция "Амак", в което казва, че атаката във френското градче е била извършена от двама нейни воини, предаде ДПА.

Други медии съобщават, че двамата нападатели, въоръжени с ножове, са викали „Аллах е велик” по време на заложническата криза.

Френската полиция неутрализира терористите, но мъжете са успели да убият свещеника в църквата.

Ватикана заяви в комюнике, че папа Франциск е шокиран от факта, че това "варварско убийство" извършено "в църква - свещено място, предназначено за изразяване на любовта към Бог".

Френската антитерористична прокуратура пое разследването на днешното нападение, което бе извършено по-малко от две седмици след атентата с камион в Ница от 14 юли, в който бяха убити 84 души и ранени 350.