След като на две заседания през последните три дни посланиците на страните-членки на Европейския съюз в Брюксел не успяха да постигнат съгласие за прилагането на санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна, в четвъртък те ще продължат дискусията си.

Източник от Европейския съюз съобщи, че на предстоящата среща дипломатите ще направят оценка на спазването на примирието в Украйна и ще проведат допълнителни консултации за прилагането на новия пакет икономически санкции, които бяха одобрени в понеделник, но прилагането им беше отложено заради сключвеното примирие между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Според източник на АФП „законовият и политически срок" на това отлагане изтича в петък. Избраната за следващ върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова за постигане на „истински консенсус” между страните-членки за графика на прилагане на новите санкции. Тя коментира, че някои страни членки смятат, че решението за прилагане на санкциите трябва да бъде взето на най-високо политическо ниво, а други настояват за допълнително отлагане.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда, че предвид това, че примирието не се спазва на 100%, Европейският съюз трябва да пристъпи към обявяване на новите икономически санкции срещу Русия. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой коментира, че ЕС е готов да отмени санкциите, ако примирието издържи и започнат мирни преговори между Киев и сепаратистите.

Подробности за приетите нови европейски санкции ще станат известни чак след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Смята се, че ограниченията ще са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, стоките с двойна употреба и срещу нови 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.

Според агенция „Блумбърг”, подготвяните нови американски и европейски ограничения предполагат прекратяване на търсенето на петролни находища на територията на Русия от западни компании като „Ексон мобил” и „Бритиш петролиъм”.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната