Турският президент Реджеп Тайип Ердоган засили критиките си срещу Европейския съюз днес в момент, когато споразумението за спиране на мигрантската вълна към блока е с абсолютно неясна съдба, съобщават световните агенции.

„Откога управлявате Турция”, попита Ердоган в реч, която бе предавана по телевизията, като същевременно обвини ЕС в "лицемерие" Той също разкритикува Европа за позицията й в борбата с тероризма, намеквайки, че някои членки на блока подпомагат въоръжени групировки.

Турският президент използва речта си, за да изтъкне, че страната се нуждае от конституционни промени, които да дадат повече власт на президентската институция. Критиците на Ердоган сред турската опозиция го обвиняват, че иска да увеличи властта си.

Междувременно, обаче, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес в Берлин, че споразумение за безвизов режим между Турция и Европейския съюз няма да бъде подписано, докато Анкара не изпълни всички условия, поставени от ЕС.

"Ние определихме критерии за визова либерализация, които трябва да се изпълнят. Шейсет и петото от общо 72 условия предполага Турция да преразгледа антитерористичните си закони. Надяваме се това да стане", каза Юнкер на форум, организиран от радио-телевизия Ве Де Ер.