„Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки.” – тези думи не са на специалист по детско четене, педагог или какъвто и да е експерт в областта на книгите. Тези думи са на Алберт Айнщайн и перфектно обобщават накратко ползата от четене на детски приказки и легенди.

В тази статия обаче ще си говорим надълго за ползата им. Защо всяко дете заслужава да се срещне с магията на приказния свят и легендите, какви ползи носи той и още.

За ползите от приказките и легендите

Защо разказваме приказки на децата? Само защото родителите ни са разказвали и на нас? Или защото с тях се опитваме да разкажем за света, за важните уроци и за поуките от живота?

Една от най-важните ползи на приказките е, че с лесен за разбиране език те успяват да обяснят иначе сложни послания. Макар и често в сюжетите да са включени магически истории и светове, далечни от нашия, в основата си описаните случки отразяват житейски ситуации, пред които всеки се изправя рано или късно. Но това никак не е единствената причина, заради която си заслужава да четем приказки и легенди.

Развиват речника

Четенето с децата под каквато и да е форма и на каквото и да е съдържание развива техния речник и им позволява да научат значението на думите по-лесно. Приказките са най-подходящият начин да подпомогнем този процес, тъй като в основата си те са истории, препредавани от уста на уста. А като такива те използват простички думи, които са част от активния речник на хората и са чудесно начало, с което децата да опознаят родния език.

Възпитават критично мислене

Добър ли е вълкът, който изял бабата? Червената шапчица трябваше ли да говори с непознати? Защо мащехата е зла, а Пепеляшка – добра? Какво направи Снежанка, което не биваше да прави?

За децата приказките не са само приказки, а пример за поведение, както и пример какво не бива да правят. За родителите пък четенето им не е просто четене, а възможност да научат децата си за уроци като защо не бива да се говори с непознати или защо трябва да помагаме на другите.

Разказват за други култури

Преди началото на детската градина светът на децата е ограничен само до този, който се помещава в дома. Приказките и легендите първи разказват за други култури и обичаи. С историите за Шехерезада, Аладин, а дори и Джак и неговите вълшебни бобени зрънца децата успяват да надникнат в света на другия край на Земята. Но и също да разгърнат света на въображението си.

Спомагат за креативността

Вероятно най-разпознаваемата полза от четенето на приказки е тази, която те имат за въображението и креативността на децата. Те учат да не гледаме на нащърбената чашка за чай само като на предмет, да си представяме света с по-ярки цветове и да търсим магията в него.

Формират емоционална интелигентност

Множество проучвания посочват, че четенето на приказки развива емпатията у децата, като им позволява да наблюдават по безопасен за тях начин различни житейски ситуации и ефекта им върху хората, които засягат.

Същевременно четенето на приказките дълго време е социален процес за децата. Докато се научат да четат, те чуват историите само от родителите си, което затвърдява връзката между родител и дете.

Как да направим четенето на приказки още по-полезно?

Разказахме за някои от основните ползи от приказките и легендите, но можем ли да направим разказването им още по-полезно за децата? Да, като изиграете приказките. Не спирайте само с тяхното прочитане, а допълнете процеса, като дадете роли на всеки участник в четенето. Така децата ще успеят още по-ясно да вникнат в съдържанието на приказките и да ги осмислят по-качествено.

Същевременно така сюжетите на приказките могат лесно да се превърнат в STEM активности. Позволете на малките читатели да се преобразят в изобретатели като бащата на Бел и да създадат интересна машина с конструктор или пък превърнете двора в гората, в която Робин Худ и дружината му живеят, и си направете състезание, за да установите кой има най-точен мерник в семейството.

Използвайте въображението си – така, както ни учат приказките.