Бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков от правителството на ГЕРБ и свързваната с Иво Прокопиев финансова компания инвестиционен посредник „Булброкъркс” отиват на прокурор по обвинение, че са ощетили държавния интерес с 87 милиона лева. Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в интервю пред авторитетния австрийски вестник „Дер Щандарт”.

Сигналът е подаден на главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица. През 2011 година правителството на ГЕРБ наема "Булброкърс" за консултант при продажбата на остатъчния дъл на държавата в енерго дружеството EVN.

„Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка.След едногодишно разследване разкрихме дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро). През 2011 г. българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN.

В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен.

Сега Главната прокуратура следва да реши дали да образува досъдебно производство. Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу компанията EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери”, обяви Мавродиев.

От главна прокуратура потвърдиха за сигнала и уточниха, че той е разпределен на градската прокуратура, а пък тя е възложила проверка на МВР. След като проверката приключи прокуратурата ще решава дали да започне и наказателно производство. Днес Дянков и Трайков не отговаряха на мобилните си телефони.

„Твърдението е нелепо. Няма как да е накърнен интересът, защото сделката е постигната при търг на борсата. Не виждам за какви манипулации може да говорят. Още повече няма как една компания да се листва на борсата без знанието и одобрението на Комисията за финансов надзор, каквото тя е дала”, обясни директорът на Булброкърс Радослав Рачев.

От прокуратурата не се ангажираха със срок кога ще обявят становището си - има или няма престъпление.

На 21 декември 2011-а камбаната на Българската фондова борса удари в полза на австрийската енергийна компания EVN и в този ден тя купи срещу почти 93 милиона лева остатъчния държавен дял в EVN Разпределение и EVN Електроснабдяване. Двете дружествата държат монопола в доставките и продажбите на ток от Пловдив до Бургас.

За сравнение, през 2004-та австрийската компания EVN за 67% от енергото плати на държавата 530 милиона лева, а за остатъчния пакет почти 93 милиона лева.

Право на отговор

По-късно вечерта съветът на Директорите на „Алфа финанс холдинг" АД излезе със становище по повод думите на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. В позицията, подписана от Иво Прокопиев, се казва, че твърденията са безпочвени, а самата сделка е била одобрена от КФН.

"Относно абсолютно безпочвените обвинения, които председателя на Комисията за финансов надзор г-н Стоян Мавродиев оправя към инвестиционния посредник "Булброкърс" и към издателската група "Икономедиа" е важно да отбележа няколко безспорни факта.

Продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН беше реализирана на "Българска фондовата борса" на закрит аукцион. Няма по справедлив и прозрачен начин за оценка на стойността на една фирма от търг на фондовата борса. "Булброкърс", като посредник при продажбата, се е съобразил стриктно с всички изисквания от страна на държавата и на финансовия регулатор в лицето на КФН, който своевременно е получил, анализирал и одобрил сделката и документите за последвалото търговото предложение. В този ред на мисли буди недоумение как същата тази одобрена от КФН сделка е нарочена, че ощетява държавата две години по-късно", става ясно от публикуваното становище.

"Също така е много важно да се посочи, че постигнатата на търга цена надхвърляше значително минималната, определена от държавата. Припомням, че продажбата беше отчетена като огромен успех в края на 2011 г., когато нямаше никакви инвеститори. Нелепо е две години по-късно, да се правят такива инсинуации, още повече че проспекта за публично предлагане, включително и цената на, е предварително одобрен от КФН", добавя Прокопиев.