Пред пианото той е като дете, като малкия принц от друга галактика, като олицетворение на радостта от това ти самият да бъдеш музиката, която правиш...

Публиката обича Хаваши – два напълно разпродадени концерта в зала 1 на НДК, в рамките на една вечер. И Хаваши обича публиката, защото настроението и положителните емоции, които й предава, са като слънчев лъч посред зима. И този лъч е с цветовете на дъгата – като музиката му – която прелива от класика към поп и фолклор.

Той беше в София преди точно три години. Този път дойде с чисто нова програма. Но не съвсем. Защото настроението и добрите вибрации са същите, както и последния път. В десетчленния съпорт зад гърба му отново бе един от любимците на публиката. През 2019-а той направи свое минишоу в шоуто, използвайки за инструменти цяло обзавеждане за баня.

Но звездата е Хаваши. Момчето, което сякаш води мирни междузвездни войни със звуците и светлините, с опиянението от красотата, от възможността да показваш твоята красота и да я споделяш с хората. А пианото е само проводникът, с който тези „космически“ забивки стават факт. И подобно на култовата лента с Майкъл Джордан, Хаваши е пример за това как можеш да пораснеш, когато насочиш усилията в правилната посока.

Комплиментът към българската публика този път бе световната премиера на композиция, посветена на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи (1823-1849). Това бе и едно от най-емоционалните изпълнения на вечерта, както и парче, вдъхновено от изпусната кристална чаша... Моменти, факти и детайли, които допълват образа на този виртуоз с вид на хлапак, и го правят още по-симпатичен. Заради умението да показва респект, да бъде романтичен и да реагира на красивото с красиво...

Балаш Хаваши свири от 4-годишен на пиано и завършва Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Като  студент печели първа награда за пианисти на фондация MAHA – Европа. По-късно пълни най-престижните зали – като „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Барбикан център“ в Лондон и операта в Сидни.

В представленията си комбинира традиционни народни инструменти със симфонични звуци, участват народни музиканти – вокалисти и инструменталисти, редом с рокаджии. През 2017 г. неговото концертно шоу е сред най-продаваните турнета в света с приходи от над три милиона долара.