До сблъсъци по улиците на Тбилиси се стигна, след като парламентът одобри на второ четене спорния законопроект „за чуждестранните агенти“.

Повече от 40 хиляди души излязоха по улиците на столицата. Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите. Арестувани са над 60 души.

Законът предвижда организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „организация, преследваща интересите на чужда държава“.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили предупреди, че ще наложи вето.

Коментирайки решението на управляващата партия „Грузинска мечта“ да продължи да прокарва спорния закон за „чуждестранните агенти“ и разпръскването на протестите срещу инициативата, грузинският президент заяви, че „проблемът е значително по-сериозен от проектозакона за прозрачността на чуждестранното влияние, основното е това, което ще се случи на изборите“.

„Проблемът е значително по-сериозен от този проектозакон, който ще се приеме след около месец и половина. Ще му наложа вето, което ще го отложи. Основният въпрос е какво ще се случи на изборите през октомври догодина.

Голям брой закони са приети, които показват, че управляващата партия се опитва да сближи Грузия с Русия. Това е нещо, което през последните 30 години мнозинството от населението на Грузия, 80% от него, казва, че не иска“, заяви Зурабишвили.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк поиска днес Грузия да оттегли спорния законопроект. Той призова властите на оттеглят законопроекта и да влязат в диалог с гражданското общество и журналистите, които рискуват да бъдат засегнати от предложения закон, насочен към организации, които получават чуждестранно финансиране.