Милиардерът Елон Мъск – основател и главен изпълнителен директор на компанията за частни космически полети "Спейс Екс" –планира да създаде колония на Марс.

Амбициозната програма "Заселване на Марс" ще започне с изпращането на група пионери - около 10 души, които ще пътуват до Червената планета с ракета за многократна употреба,
захранвана от течен кислород и метан. Цената на полета ще бъде 500 000 долара. В представата на Елон Мъск колонията на Марс впоследствие може да наброява до 80 000 човека.

Огромни количества оборудване, в това число машини за производство на торове, метан и кислород от азота и кислородния диоксид в марсианската атмосфера и подпочвения воден лед, ще бъде изпратено заедно с първите колонизатори на Червената планета. Пионерите ще занесат на Марс и материали за изграждането на прозрачни куполи, под които в марсианската почва ще бъдат отглеждани земни култури.

Когато колонията на Червената планета стане достатъчно независима от доставките от Земята, с голямата ракета ще бъдат транспортирани повече хора и по-малко оборудване.

Елон Мъск смята, че сумата от 500 000 долара за полет до Марс не е непосилна. "Цената на билета трябва да е достатъчно ниска, за да могат хора от напредналите страни, прехвърлили
40-годишна възраст, да могат я съберат за пътешествието". Милиардерът сравнява инвестицията с покупка на къща в Калифорния.