Изчезнали са двете тефтерчета със записки на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, съобщи в.Труд. Според прокуратурата, именно в тях той е отразявал получени отгоре инструкции кой да бъде „ударен” или „оправен”.

Според някои интерпретации, указанията идвали от лица с инициали И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. Малко след избухването на скандала Искра Фидосова от ГЕРБ подаде оставка от всички заемани постове.

На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Процесът срещу Златанов в апелативния съд ще се гледа на 20 ноември. Сега той е пред провал.

 Градският прокурор на София Христо Динев разпореди незабавна проверка

Тефтерите били откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. Апашите отмъкнали черната кожена чанта на Бенчев, в която освен тефтерчетата имало документи и 180 лева. Кражбата е станала миналата сряда в София, когато експертът отивал да върне тефтерите в следствието.

Бенчев е потвърдил пред всекидневника за кражбата, като е посочил, че извършваната от него графологична експертиза не е била завършена, но от следствието са поискали спешно веществените доказателства.

Тефтерчетата на Златанов се оказаха у Бенчев, след като стана ясно, че първата графологична експертиза е правена по ксерокопие.

Справка в сайта на Комисията по досиетата показва, че Бенчев е бил щатен служител на Шесто управление на ДС и даже през 1985 г. е бил преназначен за зам.-началник на отделение.

По думите на Бенчев той подал сигнал ден след кражбата, заради късния ѝ час. „Какво значи един ден? В 6 часа вечерта кога да ходя, аз не мога да си прибера оттам колата. Къде да идвам посред нощ да давам заявления за това, че са ми откраднали, че няма взлом и друго. Така ли?”, коментира той пред bTV.

На Вучков нищо не му се струва странно

„Нищо не ми се струва странно в този свят и в тази позиция, която заемам... Просто бързо да се установи истината и по този случай и по-предишния – това е моята мечта, моето съкровено желание”, коментира пред bTV вътрешният министър Веселин Вучков.

Според информацията, която е получил от подчинените си, на 6 ноември т.г. Стефан Белчев, който е бивш служител на МВР, се оплакал в столичното 6 РПУ за това, че ден по-рано докато сменял гумата на колата си на бул.”Монтевидео” му е била задигната кожена работна чанта.

Вучков посочи, че по първоначални данни вещото лице не е обяснило на полицаите, че е изчезнало веществено доказателство. Министърът посочи, че делото ще се води за обикновена кражба, но ще настоява не разследващи полицаи, а следователи да работят по него.

Нападки от опозицията

Изчезването на доказателствата по делото срещу Златанов стана повод за нападки от опозицията.

„Какво се случва с тефтерчето?! При получаване на министерството и двамата министри не знаят, какво се случва. Как така се случи да изчезне доказателство по знаково дело?!”, попита говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов.

Така за откраднатите тефтерчета, които са доказателство по делото срещу Филип Златанов, започва досъдебно производство срещу неизвестен извършител.