Пловдивски прокурор обяви, че лични подбуди са подтикнали извършителя на убийството на Татяна Стоянова. Това стана ясно, малко след като пресцентърът на Върховната касационна прокуратура съобщи, че се „установяват лица от близкия кръг около жертвата, с цел изясняване на евентуални мотиви за убийството”.

Преди това неофициално от МВР изтекоха три основни версии (сделки, свързани с общината, политическо убийство или личен мотив) за посегателството срещу началника на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов, която бе разстреляна с 6 куршума в понеделник вечерта.  

„Най-общо казано, лични са мотивите за убийството на Татяна Стоянова”, коментира говорителят на Апелативна прокуратура в Пловдив Николай Божилов. Трябва да се отбележи, че според йерархията на прокуратурата окръжните обвинители в Пазарджик са на подчинение на апелативните в Пловдив.  

„Не може да се изхвърли, но и не може да се работи по категорична версия, че убийството е свързано със служебната дейност на младата жена”, каза прокурор Божилов.

По думите му, няма данни Татяна Стоянова да е била заплашвана, но това ще се установява тепърва по делото.

Започнали са разпити на свидетели, като до 11.00 часа са били разпитани над 10 души. Всичките те са били в жилищната сграда към момента на убийството и в района на жилищния блок, каза Божилов.

Доказано е, че по тялото на убитата има общо шест куршума, по главата и в областта на гърдите ѝ. Това е било установено при вторичния оглед на трупа, при който са описани и фотографирани огнестрелните рани.

При огледа, направен в началото, това не е било установено, тъй като на първи етап не се позволява разсъбличане на трупа, каза прокурор Божилов.

"Не може да се твърди с категоричност, без заключение на експертизата, че е стреляно отзад, защото ще е неправилно и може да се тълкува по най-различни начини", добави апелативният прокурор.

Бдение

Мълчаливо бдение със свещи се проведе на моста „Моста на лютата” в близост до дома на убитата Татяна Стоянова. Десетки хора се включиха в събитието тази вечер.

Представители на различните институции в Пазарджик, работещи в Общината, представители на медиите и приятели на убитата запалиха свещи в нейна памет и останаха на моста няколко минути.

Контекст

Татяна Стоянова работи с настоящия кмет на Пазарджик Тодор Попов още от 2003 г., когато оглавява общинския съвет в Пазарджик.

От 2007 г., след като вече е избран за градоначалник, Стоянова като началник на кабинета координира всички звена и чиновници в общината.

Според прокуратурата 33-годишната Татяна е убита хладнокръвно от професионалист.

Докато се прибира в дома си,за да се преоблече и да излезе да празнува имения си ден, по нея са изстреляни 6 куршума. Фаталните са били от упор в главата.

Стрелецът най-вероятно е ползвал пистолет със заглушител, тъй като никой от квартала не е чул изстрели.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов заяви, че убийството не е свързано с работата на Татяна и допълни, че не страхува за живота си и че в общината не се извършват тъмни сделки.

  • Говорителката на кмета на Пазарджик е убита заради финансови и икономически интереси
  • Разстрелът в Пазарджик – с преработен газов пистолет
  • Две версии за убийството на Татяна Стоянова - лични мотиви и финансови задължения
  • Стотици колеги и близки се простиха с Татяна Стоянова
  • Убиецът на Татяна Стоянова не се вижда на записите от околни камери
  • Чужд ДНК материал на мястото на убийството на Татяна Стоянова
  • Кметът на Пазарджик през сълзи: Никой не заслужава съдбата на Татяна (ВИДЕО)
  • Татяна Стоянова е простреляна 6 пъти
  • Пазарджик е потресен от убийството на Татяна Стоянова
  • Общински сделки, политическо убийство или личен мотив - версиите за разстрела в Пазарджик (ВИДЕО)