Районният съд в Малко Търново освободи Петър Низамов – Перата под домашен арест.

Мъжът беше задържан след публикуването в социалните мрежи на видеоклип, който показва как той, заедно със свои сподвижници, поваля трима мигранти на земята и ги връзва със „свински опашки“.

Низамов беше обвинен в противозаконно лишаване от свобода на трима афганистанци. Той беше разпознат от пострадалите. По думите им групата ги е пребъркала за ценности.

Низамов пристигна в съдебната зала под съпровода на викове на негови привърженици.

Той не се призна за виновен, а двама адвокати го защитаваха с дълги пледоарии.

Снимка: bTV

„Това са искали – мъни и телефони, след което ги претърсват – ръчния им багаж, обискират самите афганистанци и ги пускат накрая, което е най-странното“, коментира прокурорът Райко Стоянов.

Единият защитник – Мартин Пеев, заяви, че клиентът му е използвал „свински опашки“, за да респектира тримата афганистанци.

Снимка: bTV

„Това спокойно може да са главорези от Сирия, например“, обясни пък адвокат Иван Стоянов.

При решението си за пускане на Низамов под домашен арест съдията взе под внимание факта, че Петата трябва да се грижи за малкото си дете.

Снимка: bTV

При излизането си от ареста обвиняемият извика: „Да живее България! И винаги ще бъдем с теб, народе мой, защото те обичаме“, перефразирайки част от стихотворението на Никола Вапцаров „Борбата е безмилостно жестока...

Низамов обяви и че ще обжалва мярката си.