Нападателят на журналиста от bTV Росен Цветков остава за постоянно в ареста, реши Русенският районен съд.

27-годишният Росен Атанасов е обвинен в причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице, за което законът предвижда наказание пробация или една година лишаване от свобода.

От Русенска районна прокуратура изтъкнаха в мотивите си, че обвиняемият Росен Атанасов е бил изправян на съд два пъти досега за умишлени деяния. За едното от тях – шофиране в нетрезво състояние, е осъден на 3 месеца условно с изпитателен срок от 3 години. Нападението над екипа на bTV е извършено именно по време на този изпитателен срок. Според прокурора това показва, че обвиняемият представлява висока обществена опасност.

От своя страна, защитникът на Атанасов изтъкна, че той не е осъждан, нито разследван за телефонна измама. Той не е оказал съпротива при задържането си, а е съдействал на органите на реда. Самият обвиняем заяви пред съда, че не е разбрал, че напада журналисти. По думите му бил помислил, че някой напада баба му, тъй като във Ветово скандалите и побоищата между ромите били често явление.

Въпреки това Районният съд в Русе го остави в ареста, като определението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжния съд.

След двата случая на посегателство срещу журналисти тази седмица, от Асоциацията на европейските журналисти в България призоваха правоохранителните органи за бързо установяване и наказване на извършителите.

Екип на bTV беше нападнат по време на разследване на телефонни измами, а на ТВ7 - на търговия с наркотици. Показателно е, че и в двата случая журналистите разследват престъпни схеми, които въпреки обществената си опасност, години остават неглижирани от държавата, се казва в позиция на Асоциацията.