Двама лишени от свобода са избягали от Софийския затвор. Затворниците, които са българин и гватемалец, са обявени за общонационално издирване.

Българският гражданин е 46-годишния Николай Николов, по прякор Шатката, от Перник, изтърпява 20-годишна присъда за убийство, а другият е Хосе Луис Гевара Мартинез на 48 години, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие.

Бягството е станало в сряда, но за него от Министерството на правосъдието съобщиха в четвъртък. По случая тече вътрешна проверка.

Умоляват се всички, които имат информация за издирваните, да се обадят на тел.112 или в най-близкото управление на полицията. Анонимността им е гарантирана, се казва в съобщението.

Според неофициална информация на btvnews, двамата затворници са излезли през централния вход на затвора по обяд в сряда, докато според официалното съобщение на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" бягството е станало през нощта на 30 април.

Шатката и гватемалецът са имали право да извършват трудова дейност и са имали достъп до външната лавка на входа на затвора. Когато по обяд в сряда отишли до там, просто не се върнали.

"Това си е като на кино - да се избяга оттам. Случвало се е бягство от външен обект, от външно болнично заведение, където няма никакви условия за охрана и сигурност, да не се върнат от отпуски, което също се води като бягство, но точно такъв случай не сме имали не знам от кога, може би десетки години няма такъв случай.” Това заяви Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров пред "Фокус".

Бягството става само ден след смяната на директора на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" - на 29 април поста пое директорът на затвора във Варна главен комисар Росен Желязков.

Статистиката сочи, че в повечето случаи бегълците са заловени след няколко часа или няколко дни. Има обаче и такива, които се укриват от правосъдието с години. За последните 30 години около 20-тина са затворниците, които не са заловени. Имената им остават в списъка за издирване 20 години след бягството. И до днес съдбата им остава неизвестна.