За 90 дни ще остане в ареста мароканецът Науфел Рашид Захри, който е издиван от „Интерпол” за тероризъм и връзки с „Ислямска държава”. Това реши Хасковският окръжен съд.

В рамките на тези 90 дни мароканските власти трябва да внесат молба за екстрадирането на Захри.

Окован от глава до пети, днес в съда мъжът разказа, че е влязъл у нас нелегално на 13 януари, като при задържането си е представил неистински документи. Самоличността на 35-годишния мъж е била установена от служители на ДАНС в центъра в Любимец.

В заповедта за  задържане е посочено, че лицето е лоялен член на "Ислямска държава" и е особено опасно, тъй като за него е описано, по сведения на негови съратници, че той се движи въоръжен с автомат "Калашников" и че има колан с боеприпаси около себе си.

Захри призна, че е живял 4 години със семейството си в Сирия, но отрича да е терорист - занимавал се с търговия. Преди да влезе у нас е живял 8 месеца в Турция.

Той обясни, че преди 6 месеца е изпратил близките си обратно в родината и знае, че е издирван от властите там. Затова и заяви, че иска да живее в нашата страна и да бъде съден от български съд.

В Мароко по повдигнатите обвинения Захри може да получи 30 години лишаване от свобода. У нас максимумът е 20 г.