В неделя, заедно с гласуването за местна власт, се проведе и национален референдум относно въвеждането на електронното гласуване. Малко хора разбраха обаче за възможността да упражнят правото си на вот и по този въпрос. Къде умишлено, къде не, изглежда имаше опит този референдум да бъде неглижиран.

Гласувалите в окастрения референдум все пак преминаха 20-процентната бариера и бъдещето на модерното гласуване сега е в ръцете на Народното събрание. Преминатият праг, заедно с резултата – над 70% "за", задължава парламента да се произнесе по въпроса.

Междувременно онлайн беше проведено неофициално допитване по другите два въпроса, които отпаднаха от "истинския" референдум – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.

Резултатите от това неформално допитване показаха по категоричен начин, че хората желаят промяна. Или поне тези, до които е стигнала информацията за референдума.

Сигналите за умишлено пренебрегване на бюлетината за национален референдум бяха много, но тук и друго е важно – все пак първата стъпка към модерното гласуване беше направена. Преминатата 20-процентна бариера го доказва.

Снимка: bTV

Горчив вкус остава от факта, че една народопсихологична черта сякаш е неизкоренима – разбирането, че някой друг трябва да е виновен и отговорен за съдбата ни.

Докато хората смятат, че нищо не зависи от тях, никога няма да им бъде даден шанс нещо да зависи от тях.

Но примерите от последните няколко седмици показват, че гражданите не са загубили рефлекса си да се обединяват около каузи. И вместо да става въпрос за събитие на "Планета Пайнер" или поредния скандал с Волен Сидеров, можехме да кажем едно голямо, силно и категорично „Д@” на електронното гласуване.