Зимните олимпийски игри наближават. Това, което се очакваше, започва да се случва. Страхът от терористични актове нараства. И реално започва треперенето.

Преди няколко дни в интернет се появи видео, заснето от радикални типове, които открито отправиха заплаха за терористичен акт в Сочи. Те дори не са маскирани, а са сред заподозрените за терористичния акт във Волгоград преди Нова година, където загинаха 34 души.

Междувременно мерките за сигурност в Сочи драстично са засилени. Градът на практика е блокиран и в него може да се влезе с акредитация за ЗОИ или със специални разрешения за пребиваване, които се издават след обстойни проверки на самоличността.

Смята се, че в тези дейности, осигуряващи сигурност на пребиваващите в Сочи, са заети около 40 000 души. От началото на следващия месец обаче ще стане адски тежко, защото при засилен поток от туристи ще е трудно всички да бъдат проверявани.

Предполага се, че страната домакин ще изхарчи повече от два милиарда евро за разходи в тази насока.

Във връзка с осигуряването на безопасност, Съединените щати вече официално предложиха помощ на руските власти.

Отговор няма, но американците май вече действат на своя глава. В Белия дом има явно има план. Два кораба и няколко транспортни самолета са в готовност да се придвижат по близо до руския бряг. Официално това ще стане само ако домакините поискат помощ. Американците пък сякаш се готвят за възникване на паника.

Те обаче няма как да не се притесняват. Тяхната Олимпийска делегация е многочислена - 225 души. Скиорите и сноубордистите им са наели частна охранителна фирма, която трябва да ги пази в Сочи.

Фирмата „Глобъл Рескю” от Бостън е известна с това, че за нея работят някои бивши военни, които са служили в специални части на армията.

Освен това се очаква да има приблизително 15 000 американци в Сочи.
Държавният департамент е загрижен за тяхната безопасност. Там добре си спомнят, че през 1996 година в Атланта имаше бомбен атентат по време на Летните Олимпийски игри и той бе в най- натоварената пешеходна зона на града, а не при добре охраняваните спортисти и официални лица.
Абсолютна сигурност няма никъде. Въпросът с осигуряването на безопасност по време на Игрите, изрично е в прерогативите на страната домакин.

В телевизията, която ще предава състезанията за САЩ, NETWORK NBC, също цари притеснение. Там са платили около милиард долара за лицензионни права и за тях безпроблемното протичане на състезанията е от огромно значение. Естествено и сигурността на многобройния им екип, който ще отразява събитията в Сочи.

Един от заместник шефовете на ЦРУ Майкъл Морел, намекна в интервю, че руснаците по принцип се нуждаят от помощ, но не искат да признаят, че не държат положението под тотален контрол.

Освен това има доста критики от Организацията за опазване на човешките права HUMAN RIGHT WATCH, чe под формата на превантивни действия срещу заподозрени лица в Северен Кавказ се нарушават права не само на отделни индивиди, но и на цели семейства. Говори се за отвлечени или изчезнали лица.

Сега обаче с това няма кой да се занимава. Зимните Олимпийски игри наближават. Напрегнато е. Състезанията още няма, а вече става напечено.