Дните до Зимните Олимпийските игри (ЗОИ) в Сочи намаляват, ама безобразията свързани с тях се увеличават. Научаваме все повече.

Преди десетина дни руският опозиционер Алексей Навални отвори страница в интернет, където има списък на широките корупционни практики, свързани с подготовката на предстоящите ЗОИ в Сочи.

Така изглеждаше строежът на олимпийския парк и олимпийския стадион.
Снимка: БГНЕС

Сумите, инвестирани в олимпийски обекти и инфраструктура на региона, възлизат на приблизително 50 милиарда щатски долара. Първоначално, при получаване правото на организация на тези игри, Путин беше заявил, че инвестициите ще бъдат в рамките на 12 милиарда долара. Откъде изскочиха още разходи и най- вече в чии джобове потънаха другите милиарди не е лесно да се проследи. Ясно е обаче, че избрани и приближени на правителството фирми и олигарси са намазали здраво. Някъде на това му викат конфликт на интереси, ама не и в Сочи. В Русия няма независими финансови инстанции, които да направят ревизия и оценка на разходите. Само строителството на нови пътища и магистрали за „Зимните игри под палмови листа” се изчислява на приблизително 20 милиарда долара. При предвидени разходи от порядъка на 10 милиарда долара. В Сочи има улици, които са правени по няколко пъти. Така казват живущите наоколо. Правени, ремонтирани и после пак така, на същото място. Дали това е следствие на лошо планиране, лошо изпълнение или нарочно се е действало по този начин, за да се вземат комисионни при ремонтите и за да се усвояват средства, едва ли може да се разследва. Данните, изнесени от друг опозиционер, Борис Немцов, и публикувани под надслов „Зимни игри в субтропиците” стигат до приблизително същите заключения.

Снимка: БГНЕС

Според Навални разходите за игрите в Сочи ще бъдат около пет пъти повече, отколкото за тези във Ванкувър през 2010 г. и десетина пъти по-големи отколкото за тези в Торино през 2006 г. Според Навални, тези ЗОИ са най-скъпите в историята на човечеството, въпреки че в тях участва по-малка бройка състезатели отколкото в едни Летни Олимпийски игри.

За сътворяването на поредното чудо на света в района Сочи , някои строителни организации са взели кредити от банки, които едва ли ще бъдат върнати, освен ако държавата не ги поеме. За финансовите батаци източниците са малко и темата е неудобна.

На този фон изпъкват още много безобразия по отношение на заплащането на труда на онези, които са се блъскали по олимпийските обекти в последната година, две. На около 100 000 хиляди работници още не е платено или те просто не са получили цялата договорена надница. В предаване на немската телевизия ARD - Sport Inside, бяха изнесени данни, че около 90 процента от хората, работили на олимпийските обекти, не са получили своето заплащате или са получили само част от полагащите им се суми.

Смята се, че работниците, които са имали някакви договори и официално са били регистрирани по някакъв начин са около 17 000. Останалите нямат договори и никога не се имали осигуровки. Болшинството от тях са чужди граждани от други райони в централна Азия.

Олимпийският стадион е на един хвърлей разстояние до гробища на руските староверци.
Снимка: БГНЕС

Организацията за защита на човешки права HUMAN RIGHTS WATCH още през миналата година по това време повдигна подобни въпроси, но никой не обърна внимание. Международният Олимпийски комитет (МОК) има само някои гузни, празни фрази в свои декларации по темата. Чак сега има една, макар и позакъсняла инициатива на МОК. След среща с руския вицепремиер и руския омбудсман за защита на правата на човека трябва да бъдат изплатени допълнително около 227 милиона рубли (малко над 6 милиона евро) остатъци по заплати и надници. Хубаво, ама защо чак сега? А как ще си получат повечето хора полагащите им се пари, след като нямат договори и документи за свършената от тях работа си остава загадка.

Всичко това не потвърждава някои изказвания на самия Путин. Той беше казал, че Русия е пазител на култура, която поставя по-високи морални и политически стандарти. Негови са думите, че Русия трябва да предлага „друг модел за света, който да замени изморения от арогантността на Запада” сегашен модел.

Иначе за спортистите и участниците в Сочи ще има прекрасни условия. Цената няма значение. Значение има само блясъка на Путиновите ЗОИ.

Снимка: БГНЕС

Автор: Георги Попвасилев