Според председателя на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов вчерашното връщане на Закона за МВР не означава бламиране на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Ресорната комисия не прие поправките в законопроекта в присъствието на Бъчварова и така реформата в МВР е на път да се провали.

На заседанието на вътрешната комисия „за” закона за МВР гласуваха от ГЕРБ, но не и останалите партии, подкрепящи управлението. Против бяха и членовете на комисията от опозицията.

Според една от предлаганите промени - вместо 20 заплати при пенсиониране за полицаите, назначени след 2016 г., те ще получават 12 заплати.

Цветан Цветанов също не пести критики към законопроекта и трябва да се избегне нарушаването на единството на структурата:

„Моля ви само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не вече има някакъв конфликт. Просто това беше мнение на всички хора, които се запознават и познават добре системата за сигурност.  Защото вчера поне никой не може да обвини и ген. Атанасов, и господин Мерджанов, и господин Белемезов, и господин Хайтов и всички останали народни представители, които изразиха мненията си и те бяха с тревожност, а не с това да не бъдат разбрани от министъра на вътрешните работи и в тази посока, говорейки пред вас, говоря с болка за това, че не можем да постигнем този диалог, който смятам, че е продуктивен за всички”.

Нашата позиция е ясна, ние предупредихме, че това е риск, защото в една такава размирна ситуация, да буниш службите, да внасяш раздори и несигурност в министерството на вътрешните работи, да демотивираш полицаите, е твърде опасно”, каза депутатът от БСП „Лява България” Атанас Мерджанов.

Депутатите днес приеха окончателно патентният данък за такситата за една кола да бъде от 300 до 1000 лв. Какъв ще бъде точният размер на данъка това ще определя всеки Общински съвет.

Омбудсманът Мая Манолова пристигна тази сутрин в парламента, за да поиска от депутатите да направят дарения за нейната кампания „Великден за всички”. Така пенсионерите, които няма да получат великденски бонуси от тези дарения, ще получат 20 лв. ваучери, които ще могат да изхарчат в 5000 магазина в цялата страна.