„Имаше опити да се измени обликът на протеста. Да се наруши спокойствието и от едната, и от другата страна на барикадите. Не може да се отрече, че и между протестиращите имаше хора, които целяха насилие. Вече имаме проблем”. Това обяви в сряда главният прокурор Сотир Цацаров в коментар на събитията около парламента през изминалата нощ.

„Проблем, имам предвид, вътре, в самото общество. В същото време ние не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масови нарушения на обществения ред. Проблемът не е самият протест, протестът е форма на гражданска изява на мнение”, каза главният прокурор, допълвайки, че за него е имала "известна подготовка" на протеста, а установяването й е работа на МВР:

"Не мога да кажа дали някой е внедрил някакви хора в протеста, или те сами са влезли в протеста. Протестът, само по себе си, не може да бъде опорочаван, защото вътре има хора, които са се стремили на всяка цена да има агресия. Ако направим това, означава да кажем, че правим един опит да отречем целия протест".

Според него е имало "известна подготовка" на протеста. От думите му стана ясно, че още снощи е поставил задача на МВР да бъдат идентифицирани въпросните провокатори. Цацаров каза още, че въпреки разпоредбата да се подават сигнали за нарушения, от вътрешното министерство за 40 дни на протести не е постъпил нито един в прокуратурата.

"Насилието е нещо, което не може да бъде толерирано, независимо откъде идва това насилие. Моето впечатление е: Мирният протест, защото на този протест, дори гледайки телевизия като зрители, можем да видим хора, които упражняват познати на нас професии; второ, изглеждат съвсем ненастроени враждебно; трето, са излезли за поредна вечер да изкажат или покажат това, което мислят, но сред тях определено имаше хора, които не се вписваха във формата на гражданския протест и целяха провокации и насилие на всяка цена. Нещо, което само по себе си да опорочи мирния протест и едва ли не да го покаже в една агресивна светлина", коментира Цацаров.

На въпрос на bTV, след като има проблем как ще се реши, той отговори като гражданин: "Ако ние тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ще стигнем до абсолютно същите резултати, ама до абсолютно същите”.

Бягайки от ролята на специалист по полицейска тактика, той обяви, че евакуацията на депутати с автобус от сградата на парламента е било грешка.

„Не желая да изглеждам като специалист по полицейска тактика, но споделих мнението си, че извеждането на депутатите с един автобус не беше най-доброто тактическо решение. Това, до известна степен, провокира протестиращите или поне усили настроенията на недоволство, а даде и повод на хората, които са единици, да хвърлят една по-тъмна сянка, както върху полицейските униформи, така и върху хората, които протестираха", каза главният прокурор.

По думите му МВР е направило максимума да запази обстановката спокойна. Оценката идва, след като по-рано вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви пред bTV, че полицията е действала перфектно.

Помолен да коментира темата с „тефтерчето” на Филип Златанов, от което излязоха имена на конкретни политици, Цацаров заяви:

"С тефтерчето на Филип Златанов прокуратурата не е влязла в политиката. Не са показани всички доказателства, с които разполагаме, но само с обвинителен акт и тефтерче няма да влезем в съда. Ако това е помощ в атаката срещу президента, то е и срещу всички, които се споменават вътре. Думите на Росен Плевнелиев оценявам като призив за обективно разследване, а не като сигнал, че има натиск. Опитвам се да възпроизведа реакцията на Плевнелиев, когато Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна, но не мога да си ги спомня".

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите