„Призовавам лицата Делян Пеевски, Цветан Цветанов и всички политици да си решават проблемите сами и да не си правят евтин ПР на гърба на прокуратурата”, заяви в редовния си брифинг в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров.

Директният му коментар на „разкритията”, които правят един за друг през последните дни двамата конкретно споменати депутати, дойде след като във вторник плахият му опит да излезе от „деликатната ситуация” бе изразен в официално съобщение.

В него Цацаров опроверга категорично твърденията на Цветанов, според когото Пеевски контролира и управлява прокуратурата, главния прокурор и заместника му Борислав Сарафов, както Висшия съдебен съвет. Позицията му обаче само „погали” медийния магнат, който го вкара в обяснителен режим и който почти не бе споменат в писмото.

На твърденията на бившия вътрешен министър, че е „потулул преписка” срещу заместника си Борислав Сарафов, Цацаров заяви, че вчера в прокуратурата е пристигнало писмо от председателя на ДАНС Владимир Писанчев, според което няма справка или друг документ, касаещи извършени престъпления от Сарафов.

„Не ме интересува кой харесва Борислав Сарафов и кой не го харесва. Много е удобно в този момент Борислав Сарафов да бъде отстранен, защото е двигателят на разследвания, които са свързани както с енергетиката, така и с лица с имунитет или с вече свален имунитет. Отстрелването му в този момент цели именно блокиране на тези разследвания. На хората, които имат такива цели, ще кажа ясно - това няма стане. Борислав Сарафов продължава, и ще продължава да бъде мой заместник”, посочи Сотир Цацаров.

Той отхвърли и друго обвинение на Цветанов, че друг му назначава заместниците: „Работя в екип, който до момента се справя, показа го и резултатът от доклада на Европейската комисия. Преценката кой ще бъде и няма да бъде в този екип, по закон е моя. По отношение на проблема, който се оказа явно най-големият проблем - Ася Петрова. Продължавам да твърдя, че всички мои заместници - Ася Петрова, Борислав Сарафов, Пенка Богданова, Камен Михов са заместници, предложени от мен. Пропуска се удобно в случая и законовата възможност, че главният прокурор, като всеки друг административен ръководител, може да по всяко време да поиска освобождаването на всеки и да го получи, без да обяснява защо. Пропуска се и фактът, че до момента това аз не съм поискал”, каза още Сотир Цацаров.