Главният прокурор Сотир Цацаров призова прокуратурата да не се занимава с проблемите и слуховете на Светата църква. Изказването му в четвъртък дойде след поредицата „разкрития” за смъртта на Варненския митрополит Кирил през лятото.

От вчера участници в „тайна среща” с него разпространяват версиите за заплахи срещу Кирил, идващи от различни субекти – устна закана от дядо Николай и „оперативна информация” от високите етажи на службите.

"Слушах внимателно всичко, което се говореше сутринта, включително интервюта, включително данни за конфликти с други духовници, но нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква, като такива – това не е нейна територия", каза главният прокурор преди заседанието на ВСС.

На въпрос дали ще бъде разпоредена нова проверка по смъртта на митрополит Кирил, заради появилите се твърдения, че става дума за убийство, Цацаров отговори: „Имаме един криминален случай. Не можем в този случай да работим със слухове за това, че някой на някого нещо е казал, или че някой е казал, че друг е бил заплашен или с интереси във църквата, за които имам определено мнение, но не е редно да ги коментирам(...) Дали ще има нова проверка, не мога да кажа, ще преценя, след като ще разговарям с колегите от Варненската окръжна прокуратура”.

По думите му прокуратурата работи с обективни данни и факти, а фактите са тези, които Варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията. Тези данни констатират удавяне. „Аз не съм лекар, ако някой от вас е лекар, може да даде заключение, което е различно от това на съдебно-медицинските експерти, и ще го помоля да ми го даде писмено”, коментира Цацаров.