Покойният Варненски митрополит Кирил се оплакал на лидера на КТ „Подкрепа”, че получавал смъртни заплахи от Пловдивския митрополит Николай. Това съобщи самият Константин Тренчев. „Три седмици преди трагичната смърт на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил аз вечерях с него в София. Темата, която обсъждахме, е синдикалната организация сред свещениците в епархията. На тази среща, дядо Кирил ми се оплака, че е получавал смъртни заплахи от Пловдивския митрополит Николай”, поясни Тренчев.

Вчера той и неговият съветник по религиозните въпроси са посетили 5-о Районно управление „Полиция” – Варна, където д-р Тренчев е бил разпитан от следовател по темата за смъртта на дядо Кирил. „Митрополит Кирил ми се оплака, че е бил заплашван и е получил предупреждения от негови приятели от службите за сигурност, че животът му е застрашен. Аз писах на главния прокурор по този повод, още на следващия ден и Сотир Цацаров е разпоредил съответното следствие. Дали дядо Кирил се е удавил или не, аз не мога да кажа, защото не съм правил аутопсията. Ако я бях направил аз гарантирам, че ще научим от какво е била предизвикана смъртта”, подчерта Тренчев. В същия разговор дядо Кирил предупредил Тренчев, че тровят и Старозагорския митрополит Галактион.

Тренчев посочи, че може би всичко се дължи на емоция от страна на заплашващия. „Знаете, че българите често заплашват с думите ще те убия, ще те заколя, това е въпрос на манталитет и българите не влагат нищо в това”, каза още Константин Тренчев. Той допълни, че не е усетил Митрополит Кирил да е бил истински притеснен от това. „По мое дълбоко убеждение Българската църква все още се крепи на средното духовенство. Това е и причината и ние да развиваме активна синдикална дейност сред свещениците”, каза още Константин Тренчев.