Акцията по издирването на телата на трима души от загиналото четиричленно семейство, погълнато от водната стихия в хасковското село Винево, продължава трети ден. То беше подновено в 8:30 часа сутринта в неделя.

Мостът, разрушен от напора на 5-метровата кална вълна вечерта на 24 април, която отнесе и семейство Рамадан в автомобила им, е затворен за движение.

Спасителите откриха трупа на 56-годишната учителка Ресмие Рамадан, но телата на съпруга й Мюмюн, на 29-годишната й дъщеря Ширин и на 4-годишния внук Мерт все още са неоткриваеми.

В издирвателната акция са включени над 250 доброволци от шест околни села, следово куче и водолази. В събота бяха претърсени дерето и реката до устието й, в неделя ще бъде проверен близкият микроязовир.

За това, че мостът е опасен, община Минерални бани алармира държавата още през 2012 година. Пари обаче за ремонт не се намират.

„Ако бяха финансирали проектите за ремонт и укрепване на моста, нямаше да се случи тази ужасна трагедия. Два проекта изготвихме през 2012 година и през следващата 2013 година, не беше голяма сумата, но правителството ни игнорира”, обясни кметът на Винево Фикрет Иса.

Проектите са разчитали на финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и развитие към МС, но одобрение така и не получили. Съоръжението се е нуждаело от спешен ремонт, тъй като бетонният праг и крилата на плочестия водосток са били пред разруха вследствие на предишни поройни дъждове.

Според кмета необходимата сума за реновирането на съоръжението не надхвърляла 30 000 лева.