Тази седмица избирателните списъци се очаква да станат готови. Това означава, че след като общинските администрации ги обявят, избирателите ще могат да проверят къде ще могат да гласуват на изборите на 9 юни.

За европейските избори важи принципа на уседналост - избирателят трябва да е живял през последните три месеца на територията на България или друга държава членка на ЕС.

Междувременно в 10 часа в Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие.

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев. Поканени да присъстват са и представители на ЦИК, на обществения съвет към Комисията, както и членове на парламентарно представените партии.

До края на април ще приключи актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване.

Преди първия тур на местните избори през октомври миналата година ЦИК взе решение гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Причината беше липсата на решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините, подписано от министъра.

Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Изискванията бяха спазени за втория тур на местните избори, когато се гласува и с машини.