Съмнения за злоупотреби – това е основният мотив за арестите на двама бивши директори на НЕК и на директора на консултанта „Уорли Парсънс” след акцията на МВР, прокуратурата и ДАНС в офиси на компаниите в петък. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев преди началото на дискусията „Седемте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса".

„Тези злоупотреби веднъж завинаги трябва да бъдат изкоренени и ако искаме българската енергетиката да се развива в полза на българите, това е пътят”, допълни министърът и обеща да няма чадър над никого.

„Има още сигнали за източване на енергетиката на стойност 390 млн. лева, по които тепърва прокуратурата ще говори - тези пари не са за АЕЦ „Белене", а общо в енергетиката”, обясни малко по-късно ресорният министър.

„Откакто с решение на Народното събрание е спрян проектът за изграждане на АЕЦ „Белене", бившите управляващи от ГЕРБ са платили фактури на стойност 13 млн. лева, а разследванията на прокуратурата са за плащания на стойност 18 млн. евро”, допълни Стойнев.

Според Стойнев основната цел на кабинета „Орешарски” в да върне закона и той да се спазва. „Важно е държавата да си върне своите организационни и контролиращи функции и хората да разберат, че има институции, които ги закрилят”, каза още министърът.

Акцията в петък бе по досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, както и умишлена безстопанственост. Обект на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по АЕЦ „Белене”. Парите са преведени от НЕК, при това след като правителството на ГЕРБ е замразило строежа на ядрената централа през март миналата година.

По-късно пред bTV директорът на „Риск Инженеринг” Богомил Манчев изрази мнение, че акцията има политически привкус и зад нея прозират частни интереси. Той беше категоричен, че „Риск Инженеринг” има действащ и законосъобразен договор за дейностите, които извършва във връзка с проекта за Втора атомна електроцентрала.
Според него, докато не приключи арбитражното дело срещу „Атомстройекспорт”, държавата ще има нужда от консултанти, които познават добре проекта за АЕЦ „Белене”.

По думите му, след като Министерски съвет вземе решение за спиране на проекта, отделните министерства трябва да издадат препоръки към държавните предприятия под техен контрол, ангажирани с проекта.

Ден след провеждането на акцията беше съобщено за тримата задържани за 24 часа - бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията „Уорли Парсънс".
Засега срещу тримата няма да бъдат повдигнати обвинения, защото се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи.