Бебе на девет месеца и половина е прието в болница „Пирогов“ след заливане с вряла вода. Инцидентът е станал в петък в Благоевград.

Детето веднага е транспортирано в Спешния център в града, откъдето са преценили, че трябва незабавно да бъде транспортирано до Клиниката по изгаряния в болница „Пирогов“, заради тежките изгаряния – между първа и втора степен.

Засегнати са двете ръце и торса на бебето, което е около 20% от тялото му.

Майката на бебето е обяснила, че докато е преобувала по-голямото братче на бебето, то е бутнало тенджерата с вряща на котлона вода и така се е заляло.

Според лекарите, цитирани от БНТ, няма опасност за живота на детето на този етап, но предстои дълго възстановяване.

При подобни случаи медиците съветват родителите веднага да свалят дрехите, които са се напоили с врящата вода, за да се избегнат по-сериозни изгаряния.

Противно на всеобщото схващане, местата с изгаряния не бива да се поливат със студена вода, за да не се инфектират.

Веднага трябва да потърси спешна помощ.

От отдел „Закрила на детето“ в Благоевград са запознати със случая и веднага са предприели проверка в дома на бебето. Ще се проведат разговори с родители и роднини, за да се изясни имало ли е родителска небрежност, която да е довела до инцидента.

Резултатите от проверката ще бъдат готови до дни.

Досега не са постъпвали никакви сигнали за насилие или безотговорно поведение в семейството.

От Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) са се самосезирали и са уведомила всички органи, като ще бъде преценено какви мерки трябва да бъдат взети в конкретния случай.