Недоволство в град Съединение заради ученическите абонаментни карти. Родители сигнализираха, че те са по-скъпи с 50-60 лева в сравнение с картите в другите пловдивски общини.

Дъщерята на Генка Дребчева пътува всеки ден за училище по линията Пловдив-Съединение.

„Картата от около една година е 90 лева и не е променяна. Нейни познати от Раковски от първи март пътуват, вместо за 100 лева за 30 лева с ученическа карта“, обяснява майката.

В края на януари с постановление на министерския съвет ученическите карти са намалени със 70%, а превозвачите са компенсирани с пари от държавата. Това обаче не важи за учениците от Съединение.

„Несправедливо е - това не е малък разход. 20,30, 50 лева да са - това са джобните на детето, закуските за седмицата“, допълва Генка Дребчева.

Превозвачът твърди, че не знаел за постановлението, което го задължава да намали цените на ученическите карти.

„Най-късно другата седмица ще намаля цената на ученическите карти. Снощи го разбрах това нещо и това е“, коментира пред bTV Александър Минчев, управител на фирмата превозвач, обслужваща линията Пловдив-Съединение.

Според община Пловдив всички останали транспортни фирми вече са подали заявления, за да въведат намалението.

„Има превозвачи, които не издават абонаментни карти на ученици. За тях не е задължително. Но тези, които издават, трябва да подадат такива заявления“, коментира Юлиян Бейнов от „Организация и контрол на транспорта“ към община Пловдив.