Горещата тема за избора на Венета Марковска за конституционен съдия, който вчера беше бламиран от президента Росен Плевнелиев, беше обсъдена от трима депутати в студиото на „Тази сутрин”. Според Янаки Стоилов от Коалиция за България „темата има две страни: професионално-политическа и констъитуционно-правна”.

От самото начало беше ясно, че кандидатурата на Венета Марковска е проблематична, заяви Стоилов, като визира информацията от сигнала срещу нея преди разглеждането й в правната комисия на парламента. „Тази информация не е нововъзникнала,” посочи народният представител. „Въпросът е защо прокуратурата не е предоставила тази информация на Народното събрание, а сега я е дала на президента”. Вчера прокуратурата съобщи, че информацията предадена на президента, е за водено досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнал срещу Марковска, в който е замесено и името на приятеля й Георги Георгиев.

Плевнелиев изиграл ролята на резервно колело, след като всички други механизми не проработили, отбеляза Стоилов. „Тези въпроси бяха поставени от мен в комисията и ръководството на БСП имаше еднозначна позиция.”

Режисиран гаф... Плевнелиев да се извини

„Не познавам тази жена, но защитавам действията на Народното събрание. Марковска е избрана с повече гласове от Анастас Анастасов,” отбеляза независимият депутат Тодор Великов.

Според него оттеглянето на Плевнелиев клетвената церемония било прецедент. „Това е конституционен гаф,” смята народният представител, според когото държавният глава е нарушил конституцията с него.

„Тази грешка може да се поправи само по един начин – президентът да извика Марковска, да се извини и да бъде назначена нова процедура,” каза Великов, който смята, че гафът е бил режисиран, защото досега конституционните съдии никога не са се заклевали по отделно. Освен за всичко друго Великов е притеснен и за видимото рязко отслабване на Марковска в послените дни.

Подлог-сказуемо-допълнение

Депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев, който се „счепка” с Великов на тема компетентност, се обърна към познанията си по български език, за да изясни откъде е тръгнал скандалът „Марковска”.

„Подлог-сказуемо-допълнение... Кой е подлогът в този скандал?,” попита бившият образователен министър и сам си отговори: „Г-н Борисов.”

Ако премиерът не е посочил Марковска на своите народни представители, кой го е посъветвал за нейната кандидатура, попита Методиев.

Когато в страната има реакция по дадена кандидатура, тя се заглушава или няма медийно отразяване, посочи десният депутат. „Лошото е, че трябва Брюксел да се обади, за да проговорят управляващите,”каза Веселин Методиев, който не научил нищо ново от медийните публикации за Венета Марковска и съмненията около личността й. А те не са от вчера, припомни Методиев.