Клип с ученици от Сливен, които изглежда сякаш приемат наркотик в междучасието, предизвика сериозна реакция в социалните мрежи. Истина ли е обаче заснетото?

Учениците твърдят, че прахообразното вещество е протеин – хранителна добавка, приемана от мнозина фитнес любители, а цялата случка е била преструвка и шега.

На мястото, където е сниман клипът, учениците прекарват доста от междучасията си. То се намира в близост до Природо-математическата гимназия, а до него има банка и строеж. Осеяно е с угарки и кутии от цигари.

Снимка: bTV

Децата твърдят, че се шегували, без да предполагат, че някой ги снима. Авторът на клипа е неизвестен. Според родителите видеото е снимано от банковия клон, а целта била да се злепостави училището.

От полицията в Сливен казаха, че деветокласниците нямат други притеснителни прояви. Децата, заедно с родителите си, бяха извикани там за разговор.

"Първата ми реакция, след като изгледах клипа, беше да го хвана (детето си – б. ред.) и да го смачкам. Другата ми реакция беше да разбера какво се е случило, как се е случило. Третата ми реакция беше недоверието", обяснява една от майките на сниманите деветокласници.

"Търсил е някаква сензация, понеже масово напоследък слушаме как казват, че в училищата се разпространяват наркотици", обяснява друга от майките.

За да се презастраховат, родителите направили на четиримата ученици тестове за наркотици. Те са отрицателни.

Директорката на Природо-математичската гимназия "Добри Чинтулов" също е недоволна от станалото.

"Авторитета на гимназията безспорно е уронен, това е обидно и за колегията, и за колегите, които работят тук, и за хубавите деца, които учат тук", казва Марияна Милева.

Снимка: bTV

Медицинската сестра в училището каза за bTV, че досега са викали линейка само в случай на деца, които са имали ниско кръвно. Ситуация на ученици в тежко състояние след употреба на опасни или вредни вещества не е имало.