Със засилено полицейско присъствие започна делото срещу обвинените в религиозна омраза и разпространяване на джихад в Пазарджик. Това е първият случай, в който български съд гледа подобно дело.

В момента обстановката около Съдената палата е спокойна, въпреки че в градинката пред сградата са се събрали десетки близки и сподвижници на обвиняемите, които чакат развитие по делото. Повечето от тях са от ромския квартал "Изток" в града. Сред тях има мъже с дълги бради и жени с бурки.

Снимка: btvnovinite.bg

Повдигнатите обвинения са по разпространение на религиозна омраза и призоваване към джихад. Прокурорът по делото твърди, че от Пазарджик, Пловдив и Асеновград са звучали „меко казано” опасни фрази. Според прокуратурата соченият за лидер на идейната клетка - Ахмед Муса Ахмед, е твърдял, че християните са "подпалки за ада” и че „всеки истински мюсюлманин трябва да отиде в Сирия и да се бие на страната на „Ислямска държава”.

„Козът” на прокуратурата са 80 страници документи, получени от австрийски обвинители. Твърди се, че в тях има доказателства за връзките на Ахмед Муса с австрийска терористична организация. Всички документи ще бъдат присъединени към делото.

Снимка: btvnovinite.bg

Трима от обвинените вече признаха вината си.

Обвинените са от Пазарджик, Асеновград, Пловдив и Смолян. Те бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в ромските махали на четирите града. При обиските от домовете на подсъдимите бяха иззети видеоматериали и голямо количество литература.