При извършения от РЗИ-Варна извънреден мониторинг на 30 юни 2014 г. на проби морска вода от зоните за къпане на територията на Варна, бе констатиран неблагоприятен резултат от микробиологичния анализ по показатели „ешерихия коли” и “чревни ентерококи” от Зона за къпане „Офицерски плаж-гр.Варна”, съобщиха от РЗИ.

Предприети са административни мерки за забрана на къпането в тази зона до получаване на резултати от монторинга, отговарящи на изискванията за води за къпане (Наредба 5 от 30 май 2008 г. за управление качеството на водите за къпане (Д.в.бр.53 от 10 юни 2008 г.).

РЗИ Варна продължава пробонабирането – проба морска вода от горепосочената зона за къпане ще бъде взета и изследвана по микробиологични показатели. Изпратени са писма до всички отговорни институции във Варна, с оглед предприемане на действия и мерки по компетентност.

Общо 26 са разрушените и негодни за живеене къщи от Варна, Добрич и Велико Търново. Това стана ясно от заседанието на Националния обществен съвет за управление на финансовите средства за подпомагането на пострадалите от наводненията население в Североизточна България, предаде „Фокус”.

82 къщи са подлежащи на събаряне, а за ремонтиране са около 272, като само от Варна са 210. Пострадалите домакинства са 1433, като 740 са от Добрич, 500 от Варна и 193 от Велико Търново. Пострадалите хора са около 4271 – 1200 от Варна, 2500 от Добрич и 571 от Велико Търново. Загиналите са 14 – 13 от Варна и 1 от Добрич. Евакуирани са 594 – 356 от Добрич, 230 Варна, 8 Велико Търново.

Предложението за Варна е на терен, определен от кметството, да се построят къщи бързо производство тип „сандвич”. По искане на областните управители са необходими за оборудването на 30 фургона 160 комплекта легла, шалтета, постелъчно бельо и възглавници. За Добрич са необходими финансови средства на ремонт на пострадали къщи и покъщнина – мебели, техника, домакински уреди, спално бельо – 100 комплекта, одеяла – 200 бр., възглавници – 100 бр., кофи – 50 бр., лопати – 20 бр. Все още обаче продължават уточненията по този въпрос.

От направената оценка на нуждите от БЧК е установено, че на този етап са необходими хигиенни материали, строителни и ремонтни материали, хранителни продукти и вода. За тази цел областните управители са поискали фадроми, булдозери и друга тежка техника за разчистване. Нуждите на домакинствата от Велико Търново се изразяват най-вече във финансови средства за ремонт на пострадали къщи и покъщнина.

Необходими са 73 легла с матрак, 45 спални с матрак, 2 детски легла с матрак, 49 дивани, 34 отоплителни уреди, 67 хладилници, 50 готварски ел. печки, 50 перални, 18 бойлери, 18 прахосмукачки, 2 миялни машини, 54 телевизори.

319 молби са подадени до момента в Дирекция “Социално подпомагане” във Варна във връзка с бедствието в квартал “Аспарухово”. Подпомагане е отказано на 17 от подадените молби, защото не отговарят на условията. Еднократната помощ е в размер на 325 лева и ще бъде отпусната от Министерството на труда и социалната политика. За първите 84 случая вече са отпуснати средства.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите