Голям пожар горя в гората край село Слънчево до Варна. Огнената стихия обхвана площ от над 160 дка. Няма опасност за близките села Слънчево и Баново. Големи пожари имаше край Харманли и Стара Загора.

Заради силния вятър пожарът до Варна бързо се разгоря на 4 фронта и обхвана голяма площ. „Вятърът често смяна посоката си. Предимно гори тревна растителност, висока тревна растителност, и смесена гора", уточни Тихомир Тотев от "Пожарна безопасност и защита на населението”.

В гасенето се включиха четири екипа на пожарната във Варна, екипи на Горските стопанства , както и доброволци. Жилищните сгради и постройки в района не бяха застрашени. Огънят обаче стигна буквално на метри от птицеферма.

Благодарение на усилията на пожарникарите, фермата беше спасена. По-късно стихията беше локализирана. Причините за пожара тепърва ще се изясняват.

Голям горски пожар бушува и между Харманли и с. Рогозиново. Сигнал за инцидента е подаден на спешния телефон 112 около 15 ч.

За кратко време огънят изпепели близо 500 декара борова гора. Най-вероятната причина за пожара е небрежност. Опасност за хората от околните села няма, но щетите са за хиляди левове.

 

Искрата пламна в късния следобед едновременно от двете страни на пътя, който свързва Харманли със село Рогозиново. Вятърът обаче бързо го насочи към боровата гора, която пламна като факла.

На място пристигнаха седем екипа на пожарната, горски служители, полицаи и доброволческият отряд към община Харманли. Но гасенето е трудно, тъй като местността е трудно проходима.

Гасенето на огъня продължава и през нощта, на място остават дежурни екипи.

Около 100 декара борова и широколистна гора горят край Стара Загора. Опасност за населението няма. Въпреки черните облаци дим, които се стелеха над града, от екоинспекцията уверяват, че от самото начало на пожара няма превишение на пределнодопустимите концентрации на опасни вещества във въздуха над града.

Над 60 души - пожарникари, военни, доброволци, както и много техника, опитват да локализират пламъците. Проблем създава вятърът, заради който огнената стихия се разраства бързо.

Пожарът в местността Зайчева поляна край ромската махала в града на липите избухна около 15 ч. Неофициалната информация беше за злоумишлен палеж, защото пламъците тръгнали едновременно поне от две места. В хода на гасителните действия и на разследването за причините за инцидента надделяват данните, че най-вероятно става въпрос за човешка небрежност.

Цялата районна служба пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора е мобилизирана. В гасителните действия участват военни формирования, доброволци. Техника е предоставена и от ВиК Стара Загора. Сформиран е кризисен щаб и според председателя му - областният управител Живко Аладжова, пожарът ще бъде локализиран. Щетите от огнената стихия тепърва ще се изясняват.

Кадри от пожара в Стара Загора можете да видите в галерията в "Аз, репортерът".